Ελλάδα

Κορωνοϊός: Δραματικές προειδοποιήσεις των ειδικών – Στο τραπέζι το ολικό lockdown

03.02.2021 | 13:11 Eνσωμάτωση

Ύστερα από έναν μήνα, χθες οι νέες μολύνσεις ξεπέρασαν τις χίλιες. Τους ειδικούς τρομάζουν τόσο οι μεταλλάξεις όσο και τα αυξημένα κρούσματα που δίνει καθημερινά η Αθήνα.

Συναγερμός σε Αθήνα & Θεσσαλονίκη

Αδειάζει η κλεψύδρα για την Αττική που πλέον μετρά αντίστροφα για νέα μέτρα, με ένα αυστηρό lockdown να βρίσκεται πλέον στο τραπέζι της επιτροπής των λοιμωξιολόγων.

Τα χθεσινά 1.261 κρούσματα φέρνουν τη χώρα σε επιδημιολογική κατάσταση αντίστοιχη με εκείνη στις αρχές Οκτωβρίου. Μόνο που τώρα ήδη το σύστημα υγείας έχει κατειλημμένο μεγάλο αριθμό κλινών.

Τα 652 περιστατικά μολύνσεων στην Αττική βάζουν την πρωτεύουσα σε κατάσταση συναγερμού. Το κέντρο της Αθήνας «βράζει» με 180 κρούσματα σε 24 ώρες. Υψηλό το ιικό φορτίο στα δυτικά προάστια και τον Πειραιά, με 105 και 97 κρούσματα αντίστοιχα, ενώ ξαφνικά βόρεια, νότια προάστια και ανατολική Αττική έδωσαν μεγάλο αριθμό κρουσμάτων.

Συναγερμός και για τη Θεσσαλονίκη, όπου τα κρούσματα σε μια μέρα διπλασιάστηκαν και ξεπέρασαν τα 120, αλλά και την Αχαΐα με 63 κρούσματα.

Ξαφνικός θάνατος δραστηριοτήτων

Πλέον, όλα τα μέτρα είναι στο τραπέζι. Η απαγόρευση κυκλοφορίας από το απόγευμα αλλά και τα σχολεία θα μπουν στο μικροσκόπιο των ειδικών.

Οι φωνές στην επιστημονική κοινότητα για ξαφνικό θάνατο δραστηριοτήτων για να αναχαιτιστεί η πανδημία πληθαίνουν.

Μέσα σε δυο εβδομάδες οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της Αττικής τριπλασιάστηκαν, ενώ τα λύματα σε Αθηνά και Θεσσαλονίκη προεξοφλούν τη δύσκολη πορεία καθώς το ιικό φορτίο και στις δύο περιπτώσεις έχει αυξηθεί έως και 50%.

Την κατάσταση κάνουν εφιαλτική οι μεταλλάξεις, καθώς ήδη η χώρα μετρά 205 περιστατικά με εκατοντάδες άλλα να ερευνώνται.

Ποια μέτρα εξετάζονται από την κυβέρνηση

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται κυβέρνηση και επιστήμονες που καθημερινά εξετάζουν και αναλύουν τα δεδομένα όπως διαμορφώνονται και τίποτα δεν αποκλείει νέες ανακοινώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάσταση σε επίπεδο επιδημιολογικής στατιστικής δεν είναι κακή.

Συγκεκριμένα, τόσο ο αριθμός των διασωληνωμένων όσο και εκείνος των ασθενών που βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι σε λογικά επίπεδα και αυτό που σίγουρα προκαλεί περισσότερο ανησυχία είναι η αύξηση των νοσηλευομένων.

Με βάση λοιπόν αυτήν την εικόνα δε φαίνεται πιθανό να εξεταστεί άμεσα το ενδεχόμενο ενός αυστηρού lockdown στην Αττική ενώ αντίστοιχα το ίδιο ισχύει για τη Θεσσαλονίκη.

Η Αχαΐα ωστόσο είναι η περιφέρεια εκείνη που προκαλεί ανησυχία σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Κυβέρνηση και ειδικοί παρακολουθούν τους επιδημιολογικούς δείκτες σήμερα και αύριο αλλά και στο μέσο όρο των τελευταίων 7 ημερών και με βάση αυτά τα στοιχεία η επιτροπή των επιστημόνων θα εξετάσει αύριο το απόγευμα ποια μπορεί να είναι τα αμέσως επόμενα βήματα.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 03/02/2021