Κόσμος

Ευρώπη: Διαδηλώσεις κατά των μέτρων σε Αυστρία, Βέλγιο, Ολλανδία, Γερμανία

01.02.2021 | 20:57 Eνσωμάτωση

Την ώρα πάντως που 14 χώρες της Ευρώπης ζουν με τον εφιάλτη των μεταλλάξεων η Ιταλία χαλαρώνει τους περιορισμούς. Στη Ρώμη, το Μιλάνο και σε άλλες 13 περιφέρειες, μπαρ, καφέ, μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι άνοιξαν και πάλι για το κοινό. Την ίδια ώρα, Αυστρία, Βέλγιο, Ολλανδία και Γερμανία βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα κύμα διαδηλώσεων αρνητών, που διαμαρτύρονται για τις απαγορεύσεις.

Μπαρ, καφέ και εστιατόρια υποδέχθηκαν τους πρώτους πελάτες μετά από δύο μήνες στο μεγαλύτερο μέρος της Ιταλίας

Η Ιταλία που κατέγραψε χθες 237 θανάτους και 11.250 κρούσματα, χαλάρωσε τους περιορισμούς σε 15 από τις 20 περιφέρειες. Ανάμεσά τους η Ρώμη και το Μιλάνο.

Όμως παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

Με ένα κονσέρτο κλασικής μουσικής, το Κολοσσαίο άνοιξε πάλι τις πύλες το για το κοινό, μαζί με τα μουσεία και τους άλλους αρχαιολογικούς χώρους.

Διαδηλώσεις για τα lockdown σε πόλεις της Ευρώπης

Ένταση και επεισόδια μεταξύ δυνάμεων ασφαλείας και διαδηλωτών στο κέντρο της Βιέννης. Στο ετερόκλητο πλήθος που διαδήλωσε ζητώντας να μην παραταθεί το εθνικό λοκντάουν πέραν της 7ης Φεβρουαρίου, ακροδεξιοί και συνωμοσιολόγοι.

Στο Βέλγιο η αστυνομία προχώρησε σε εκατοντάδες συλλήψεις, με τις Αρχές να εμποδίζουν τις διαδηλώσεις για τα μέτρα εναντίον της πανδημίας.

Επεισόδια και στο Άμστερνταμ όπου διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους για τρίτο συνεχόμενο σαββατοκύριακο κατά των περιοριστικών μέτρων. Δεκάδες συνελήφθησαν.

Με αφετηρία την Πύλη του Βρανδεμβούργου εκατοντάδες διαδηλωτές έκαναν πορεία στο Βερολίνο καταγγέλλοντας τα περιοριστικά μέτρα. Η Γερμανία είναι σε αυστηρό lockdown μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.

Συνωστισμός σε κηδεία στην Ιερουσαλήμ

Στην Ιερουσαλήμ, χιλιάδες υπερ-ορθόδοξοι Εβραίοι αγνόησαν επιδεικτικά τα μέτρα και ακολούθησαν την κηδεία ενός ραβίνου που υπέκυψε στον κορωνοϊό σε ηλικία 99 ετών.

Η ισραηλινή αστυνομία όχι μόνο δεν επενέβη αλλά σταμάτησε την κυκλοφορία σε ορισμένους δρόμους για να περάσει η κηδεία. Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου δικαιολόγησε τους παραβάτες του λοκντάουν λέγοντας ότι και άλλοι- όπως ο αραβικός πληθυσμός- δεν τηρούν τα μέτρα.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 01/02/2021