Υγεία

Κορωνοϊός: «Μαύρη τρύπα» 600.000 εμβολίων στη χώρα – Θετικό το Βερολίνο στο ρωσικό & κινεζικό εμβόλιο

31.01.2021 | 20:28 Eνσωμάτωση

Για τις ηλικίες άνω των 75 ετών ανοίγουν αυτήν την εβδομάδα τα ραντεβού των εμβολιασμών, ενώ τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο θα εμβολιαστούν οι πολίτες από 70 χρονών και πάνω.

Με κάλυψη του στόχου για τους εμβολιασμούς έκλεισε ο πρώτος μήνας του σχεδίου «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», παρά τις αρρυθμίες στις παραδόσεις των εμβολίων, ενώ αυτήν την εβδομάδα τα ραντεβού ανοίγουν και για τους ηλικιωμένους άνω των 75 ετών.

Τον Ιανουάριο εμβολιάστηκαν περισσότεροι από 270.000 πολίτες. Τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο θα εμβολιαστούν σταδιακά οι πολίτες 70 ετών και άνω, όπως και οι πολίτες με νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου για νόσηση από COVID-19, όπως έχουν οριστεί από την αρμόδια Επιτροπή.

«Μαύρη τρύπα» 600.000 δόσεων

Ο πόλεμος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με φαρμακευτικές εταιρείες έχει επιπτώσεις και για την Ελλάδα. Με βάση τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις από τις καθυστερήσεις και τις αναβολές, η χώρα θα πάρει 600.800 λιγότερες δόσεις από το αναμενόμενο μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

Στόχος της κυβέρνησης είναι οι εμβολιασμοί να τριπλασιαστούν μέσα στον Φεβρουάριο. Για τον σκοπό αυτό, από τις 8 του μήνα αναπτύσσονται 70 νέα εμβολιαστικά κέντρα.

Στα μέσα Φεβρουαρίου εκτιμάται πως θα λειτουργούν και τα 460 εμβολιαστικά κέντρα.

Θετικό το Βερολίνο στο ρωσικό & κινεζικό εμβόλιο

Συνάντηση με τους διευθυντές των φαρμακευτικών εταιρειών που έχουν υπογράψει συμβόλαια για εμβόλια με την Ευρωπαϊκή Ένωση πραγματοποιεί η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στόχος, να χαμηλώσουν οι τόνοι και να βρεθούν τρόποι αύξησης της παραγωγής των εμβολίων στην Ευρώπη.

Την ίδια στιγμή, πληροφορίες ότι κάποιες από τις νέες μεταλλάξεις ίσως να μην καλύπτονται από τα εμβόλια, έχουν προκαλέσει ανησυχία στις Βρυξέλλες.

Στο μεταξύ, η ΕΕ στρέφει το βλέμμα της και ανατολικά πλέον, με το Βερολίνο να δηλώνει ανοιχτό και στα εμβόλια από Ρωσία και Κίνα.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 31/01/2021