Κόσμος

«Πόλεμος» χωρίς τέλος για τα εμβόλια

30.01.2021 | 20:04

Κλιμακώνεται ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει εξ αιτίας τις αδυναμίας των φαρμακευτικών εταιριών να καλύψουν άμεσα τη ζήτηση για εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά του κορωνοϊού. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τοποθετήθηκε κατά της απόφασης των Ευρωπαίων να μπλοκάρουν τις εξαγωγές εμβολίων που κατασκευάζονται σε ευρωπαικό έδαφος σε χώρες εκτός Ευρωπαικής ενωσης υπογραμμίζοντας ότι με αυτήν την τακτική «κινδυνεύουν οι φτωχοί του κόσμου»

Νέο μέτωπο άνοιξε στον “πόλεμο” των εμβολίων καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τάχθηκε κατά της απόφαση για ευρω-μπλόκο στις εξαγωγές εμβολίων που παρασκευάζονται σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Η απόφαση της ΕΕ ήρθε ως επακόλουθο της ανακοίνωσης της φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca ότι δεν θα μπορέσει να παραδώσει 100 εκατομμύρια δόσεις έως το τέλος Μαρτίου, όπως είχε δεσμευτεί.

Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό, ο μηχανισμός μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τον εφοδιασμό με εμβόλια των φτωχών χωρών του κόσμου.

«Ο εθνικισμός των εμβολίων θα παρατείνει την πανδημία. Εάν χάσουμε την εμπιστοσύνη μας στη διεθνή συνεργασία, όλοι θα πληρώσουμε το τίμημα μιας παρατεταμένης ανάκαμψης.»

Οι Γερμανοί «χτυπούν» την πρόεδρο της Κομισιόν

Σφοδρή επίθεση κατά της Γερμανίδας προέδρου της Κομισιόν εξαπολύει ο γερμανικός Τύπος. Σε άρθρο με τίτλο «Το ευρωπαϊκό φιάσκο με τα εμβόλια», το περιοδικό Σπίγκελ κατηγορεί την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ότι προσπαθεί να αποφύγει τις ευθύνες. «Δεν είναι η πρώτη φορά στην καριέρα της που το κάνει», αναφέρει το περιοδικό.

Στο ίδιο μήκος κύματος η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρει ότι η ρητορική κλιμάκωση της διένεξης με το εμβόλιο της AstraZeneca προδίδει ποιο είναι το διακύβευμα.

«Πρόκειται στην κυριολεξία για ζωή ή θάνατο, για εμπιστοσύνη σε κρατικούς και Ευρωπαίους παίκτες, που τώρα προφανώς χωρίς να έχουν γνώση κάνουν δηλώσεις με σκληρές κατηγορίες ή κάνουν λόγο με κάθε σοβαρότητα για πόλεμο εμβολίων».

Νοσεί ο εμβολιασμός από τις ελλείψεις 

Καθυστερήσεις υπάρχουν στις παραδόσεις και των εμβολίων της Pfizer και της Moderna. Οι ελλείψεις έχουν ήδη προκαλέσει προβλήματα στα προγράμματα εμβολισμού στην Ευρώπη. Στη Μαδρίτη, πλέον γίνονται μόνο επαναληπτικοί εμβολιασμοί σε όσους έκαναν ήδη την πρώτη δόση. Στη Γαλλία τα εμβολιαστικά κέντρα κλείνουν το ένα μετά το άλλο.

«Είμαι αισιόδοξος ότι πολύ σύντομα, και εφόσον δεν υπάρχουν σημαντικά εμπόδια στη διαδικασία παραγωγής, θα μπορούμε να παραδώσουμε τις δόσεις που έχουμε υποσχεθεί στον κόσμο.»

Η εξάπλωση των μεταλλάξεων κάνει την ανάγκη για εμβολιασμούς ακόμα πιο μεγάλη, λένε ειδικοί.

«Να εμβολιάσουμε όσο γίνεται περισσότερους ανθρώπους όσο πιο σύντομα μπορούμε επειδή εμφανίζονται μεταλλάξεις, επειδή ο ιός έχει το πεδίο ελεύθερο για να μεταλλαχθεί. Οι ιοί δεν μπορούν να μεταλλάσσονται εάν δεν αναπαράγονται.»

Μέχρι στιγμής το 95% όλων των εμβολιασμών έχει γίνει σε 10 χώρες ενώ μόλις δύο χώρες αναπτυσσόμενες χώρες έχουν ξεκινήσει προγράμματα εμβολιασμού.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 30/01/2021

Κόσμος