Κόσμος

Νέα πρόκληση από την Άγκυρα

30.01.2021 | 20:32

Προκλήσεων συνέχεια με την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών όπου αναφέρεται ότι η Ελλάδα παραβιάζει τα δικαιώματα της «τουρκικής» -όπως την αποκαλεί- μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη. Αυστηρά ήταν τα μηνύματα που έστειλε με σημερινή συνέντευξή του στα Νέα ο Νίκος Δένδιας.

Μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν έχει λόγους να φοβάται έναν διάλογο με βάση το Διεθνές Δίκαιο στέλνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, λίγες μέρες μετά την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας.

«Οι επαφές δεν είναι διαπραγματεύσεις και δεν έχουν ορισμένη ημερομηνία λήξεως. Η Ελλάδα σήμερα διπλωματικά και αμυντικά θωρακισμένη δεν έχει λόγους να φοβάται έναν διάλογο με βάση το Διεθνές Δίκαιο.»

O υπουργός Εξωτερικών έκανε ειδική αναφορά στο casus belli από την τουρκική πλευρά. Διαμήνυσε ότι δεν είναι αποδεκτό, στον 21 ο αιώνα, η Τουρκία να συνεχίζει να σκέπτεται και να εκφράζεται με τη λογική των κανονιοφόρων.

Η Άγκυρα προχώρησε σε νέα πρόκληση με αναφορά σε Τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη, μέσω ανάρτησης στο twitter «Οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης αγωνίζονται για περισσότερα από 30 χρόνια για την αναγνώρισης της τουρκικής ταυτότητας τους. Θα στεκόμαστε πάντα στο πλευρό των ομοεθνών μας στους δίκαιους αγώνες τους»

Η Τουρκία ενοχλήθηκε σφόδρα από την ανανέωση της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο, UNFICYP. Το ψήφισμα ανανεώνει για ακόμη έξι μήνες τη θητεία της UNFICYP, μέχρι την 31 Ιουλίου 2021.

Η γερμανική βουλή συζήτησε το απόγευμα της Παρασκευής προτάσεις που κατέθεσαν οι ΚΟ των Πρασίνων και του κόμματος Η Αριστερά για την απαγόρευση της εξαγωγής γερμανικών όπλων στην Τουρκία και προπαντός έξι υποβρυχίων της «Κλάσης 214». Το αίτημά τους είναι παρόμοιο με αυτό που έθεσε η ελληνική κυβέρνηση επίσημα στο Βερολίνο τον περασμένο Οκτώβριο.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 30/01/2021

Κόσμος