Ελλάδα

Η Αθήνα πριν και μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων

30.01.2021 | 20:00

Πρώτη μέρα σήμερα εφαρμογής των νέων αυστηρότερων μέτρων. Τι έχει αλλάξει από σήμερα. Τι ισχύει για αγορά, μετακινήσεις, εκκλησίες, αλλά και πως όλη η χώρα χωρίστηκε σε δύο ζώνες. «Κινούμαστε σε κινούμενη άμμο είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης, εξηγώντας σε ποια περίπτωση θα πάμε και σε αυστηρότερους περιορισμούς»

Αυτή ήταν η εικόνα της Αθήνας λίγα λεπτά πριν ανακοινωθούν τα νέα περιοριστικά μέτρα….

Η κίνηση στην Ερμού αραιή και η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το Σύνταγμα ήπια.

Μέσα σε μια ώρα η εικόνα άλλαξε και στο κέντρο της Αθήνας δημιουργήθηκε κομφούζιο.

Και αυτή ήταν η εικόνα της Ερμού σήμερα το πρωί λίγο μετά το άνοιγμα των καταστημάτων.

Μοντέλο ακορντεόν

Η επιτροπή χώρισε και πάλι τη χώρα σε δυο υγειονομικές ζώνες με την Αττική να μπαίνει στην κόκκινη περιοχή επικινδυνότητας.

Με στόχο να περιοριστεί αισθητά η κινητικότητα του πληθυσμού στις επιβαρυμένες περιοχές αποφασίστηκε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις έξι το απόγευμα εκτός από την πρωτεύουσα οπου η απαγόρευση παραμένει στις 9 το βράδυ, όπως και στην υπόλοιπη χώρα που βρίσκεται στο κίτρινο χρώμα αυξημένης επιτήρησης.

Από την ανοιχτή αγορά της Καρδίτσας ο Πρωθυπουργός έκανε σύσταση στους πολίτες να αποφεύγουν τις συναντήσει στα σπίτια που αποτελούν βασική αιτία διασποράς.

«Δεν είναι εύκολη αυτή η ισορροπία, αξιολογούμε συνέχεια τα δεδομένα και έχουμε επιλέξει μία πολιτική αναπροσαρμογών, έτσι ώστε να είμαστε πάντα μπροστά από τις εξελίξεις και να μην τρέχουμε από πίσω.»

Σφίγγουν τα μέτρα

Με την επιστροφή του clik away η κίνηση στον πιο εμπορικό δρόμο της πρωτεύουσας (split) ήταν αισθητά μικρότερη σε σχέση με μια εβδομάδα πριν όταν το εμπόριο είχε απελευθερωθεί.

Η αγορά σε Αθήνα, Πάτρα και σε όλες τις άλλες κόκκινες περιοχές το λιανικό εμπόριο επέστρεψε από σήμερα στην παράδοση εκτός για καταστήματα και εμπορικά κέντρα και στην παράδοση εντός καταστημάτων που πωλούν ρούχα, παπούτσια και βιβλία.

Στο προηγούμενο καθεστώς του δεύτερου λοκντάουν επιστρέφουν και οι ναοί στις κόκκινες περιοχές που θα λειτουργούν πλέον με το πολύ εννέα πιστούς.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 30/01/2021

Ελλάδα