Ελλάδα

Στο «κόκκινο» η Αττική και άλλες εννέα περιοχές

29.01.2021 | 19:57

Δέκα περιοχές της χώρας κοκκινίζουν ανάμεσά τους και η Αττική σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Αυτό σημαίνει αυστηροί περιορισμοί, απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα για τις 9 εκ των 10 κόκκινων περιοχών.

Πρόκειται για το επίπεδο επιτήρησης «κίτρινο» και αυξημένου κινδύνου «κόκκινο».

Μάλιστα, η Αττική βρίσκεται στο «κόκκινο», μαζί με ακόμα εννιά περιοχές.

Στο «κόκκινο», επίπεδο Β, μπαίνουν από αύριο στις 6 το πρωί οι εξής περιοχές: Η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, ο δήμος Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, οι δήμοι Θηβαίων και Τανάγρας της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, ο δήμος Σπάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, ο δήμος Χαλκιδέων και ο οικισμός Ρομά της δημοτικής Ενότητας Δυστίων του δήμου Κύμης-Αλιβερίου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, ο δήμος Νέας Προποντίδας της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, ο δήμος Πατρέων της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας ο δήμος Θήρας της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας, η Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου και η περιφέρεια Αττικής πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων.

Όπως επεσήμανε ο Γιάννης Χρηστάκος η Αττική έχει ακόμα μια ευκαιρία για να μην μπει σε ακόμα πιο αυστηρά μέτρα. Παρόλα αυτά αν τα κρούσματα δεν μειωθούν και αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να παρατείνει τα μέτρα.

Στο κόκκινο η Αττική

Τα βλέμματα από τη Βόρεια Ελλάδα στρέφονται τώρα στην Αττική που από σήμερα μπαίνει στην κόκκινη ζώνη επιτήρησης.

Μέσα σε μια εβδομάδα τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 45%.

Ακόμη πιο ανησυχητική είναι η εικόνα από τα νοσοκομεία της Αττικής με την πληρότητα σε κλίνες covid να φτάνει στο 43% και στα κρεβάτια ΜΕΘ να σκαρφαλώνει και πάλι στο 61%.

Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα

Τα μέτρα για τα καταστήματα θα τεθούν σε ισχύ από αύριο. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, στις «κόκκινες» περιοχές θα τεθεί σε εφαρμογή το click away και το click inside, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές ότι ίσχυε μέχρι σήμερα.

Στις «κίτρινες» περιοχές η λειτουργία της αγοράς θα συνεχίσει όπως είναι σήμερα, ενώ επιπλέον θα λειτουργήσουν τα πρακτορεία ΟΠΑΠ.

Στις «κόκκινες» περιοχές, στις οποίες πλέον ανήκει και η Αττική επιστρέφει το click away. Επίσης εφαρμόζεται για πρώτη φορά το click inside, (δηλαδή καθορισμός ραντεβού πριν την επίσκεψη στο κατάστημα) μόνο για μαγαζιά ένδυσης, υπόδησης και βιβλιοπωλεία.

Σε ό,τι αφορά τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, αλλά και τα ΚΤΕΟ θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν σε όλη την Επικράτεια με προκαθορισμένα ραντεβού.

Ανοίγουν τα σχολεία

Από Δευτέρα ανοίγουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων με εξαίρεση την Αττική οπότε θα ανοίξουν μόνο τα Γυμνάσια με τους μαθητές Λυκείου να συνεχίζουν την εξ αποστάσεως διδασκαλία.

Η επιστροφή των μαθητών των Γυμνασίων και των Λυκείων θα γίνει με την εφαρμογή όλων των μέτρων πρόληψης που περιλαμβάνονται στις σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ και του υπουργείου Παιδείας.

Σε δύο ζώνες επιτήρησης

Η χώρα χωρίζεται και πάλι σε δυο ζώνες επιτήρησης, την κίτρινη αυξημένης επιτήρησης και την κόκκινη αυξημένου κινδύνου.

Έτσι, οι περιοχές στον επιδημιολογικό χάρτη θα εντάσσονται σε δύο επίπεδα:

  1. το επίπεδο Α («Κίτρινη») – Επιτήρησης
  2. το επίπεδο Β («Κόκκινη») – Αυξημένου κινδύνου

Στις κατηγορίες αυτές θα εντάσσονται κοινότητες, δήμοι, πόλεις ή ολόκληρες Περιφερειακές Ενότητες.

Και στις δύο κατηγορίες θα ισχύουν τα εξής οριζόντια μέτρα:

  • Χρήση μάσκας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς δημόσιους χώρους
  • Κυκλοφορία μόνο με SMS ή έντυπο
  • Εργασία με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό (εκ περιτροπής, τηλεργασία) σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
  • Τηλε-εκπαίδευση σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
  • Ανοιχτά τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά σχολεία και όλα τα σχολεία Ειδικής Αγωγής σε όλες τις βαθμίδες.
  • Λειτουργία Ανώτατων Δικαστηρίων και Ειδικών Δικαστηρίων.
  • Λειτουργία Super League 1 & 2 και Basketball League.

 

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 29/01/2021

Ελλάδα