Υγεία

«Πράσινο φως» από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων στo εμβόλιο της AstraZeneca

29.01.2021 | 20:08

Το «πράσινο φως» από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων στo εμβόλιο της AstraZeneca για όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών, συνοδεύθηκε από έναν αστερίσκο που υιοθετεί τις επιφυλάξεις του Βερολίνου.

Ο οργανισμός σημειώνει ότι δίνει την έγκριση παρόλο που γνωρίζει ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για τους άνω των 55 ετών, προσδοκά πως το εμβόλιο θα είναι αποτελεσματικό και για αυτές τις ηλικίες ενώ περιμένει περισσότερα στοιχεία. Ειδικά για τους άνω των 65 και τις γερμανικές επιφυλάξεις.

Δίνοντας συνέχεια στον πόλεμο με τις φαρμακευτικές η Κομισιόν τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι πλήρωσαν και θα επιβάλουν την τήρηση των συμβολαίων για τα εμβόλια με μηχανισμό ελέγχου των εξαγωγών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα τα συμβόλαια που υπέγραψε η AstraZeneca απαιτώντας από την εταιρεία να παραδώσει παρτίδες εμβολίων που παράγονται και σε εργοστάσιά της στη Βρετανία.

Η AstraZeneca είχε υποσχεθεί αρχικά 100 εκατομμύρια δόσεις για το πρώτο τρίμηνο, υπαναχώρησε στα 31 εκατομμύρια την περασμένη εβδομάδα πυροδοτώντας πόλεμο με τις Βρυξέλλες, και σήμερα υποσχέθηκε ακόμα 8 εκατομμύρια δόσεις, δηλαδή συνολικά 39 εκατομμύρια.

Εν τω μεταξύ η Johnson&Jonhson ανακοίνωσε ότι το δικό της εμβόλιο που είναι της μιας δόσης έχει αποτελεσματικότητα κατά μέσο όρο 66% σε όλο τον κόσμο και 85% στην πρόληψη βαριάς ασθένειας και εισαγωγής σε νοσοκομείο, σύμφωνα με μεγάλης κλίμακας κλινικές δοκιμές.

Με Novartis και Bayer μπαίνει στον πόλεμο των εμβολίων η ΕΕ

Στροφή στην ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία κάνει η Κομισιόν προκειμένου να βρει λύση στο αδιέξοδο των εμβολιασμών και να αντιμετωπιστούν οι καθυστερήσεις που έχει προκαλέσει η AstraZeneca.

Κοινοτικές πηγές είπαν στο MEGA ότι δεν έχει χαθεί το παιχνίδι και ότι επεξεργάζονται σχέδια να επιταχύνουν τους εμβολιασμούς με στροφή στις ευρωπαϊκές εταιρείες.

Και άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες όπως η γαλλική Sanofi θα μπουν στο παιχνίδι και θα βοηθήσουν στην παραγωγή των εγκεκριμένων εμβολίων.

Επίσης, προβλέπεται ενίσχυση της συνεργασίας της ΕΕ με τη γερμανική BionTech – εκτιμάται ότι ασκεί πιέσεις το Βερολίνο προς αυτή την κατεύθυνση.

Παράλληλα στήνεται ο μηχανισμός ελέγχου των εξαγωγών των εμβολίων που κατασκευάζονται στην Ευρώπη και έχουν προορισμό τρίτες χώρες: όποια αποστολή δεν είναι «νόμιμη» μπλοκάρεται.

 

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 29/01/2021

Υγεία