Υγεία

Συνεδριάζει εκτάκτως η επιτροπή των λοιμωξιολόγων – Τι θα γίνει με σχολεία και λιανεμπόριο

28.01.2021 | 13:11 Eνσωμάτωση

Έκτακτη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων θα γίνει σήμερα, Πέμπτη, με αντικείμενο το άνοιγμα των σχολείων. Η αύξηση των κρουσμάτων, τα μεταλλαγμένα πιο μεταδοτικά στελέχη του κορωνοϊού και η μεγάλη συγκέντρωση κρουσμάτων στην Αττική δημιουργούν στους ειδικούς δεύτερες σκέψεις για άνοιγμα των σχολείων την 1η Φεβρουαρίου, όπως έχει ανακοινωθεί.

Οι επιστήμονες παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις και σήμερα θα τις συζητήσουν στην έκτακτη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί.

Τα στοιχεία που βλέπουν οι ειδικοί είναι κυρίως της Αττικής με πολύ έντονο ιικό φορτίο και αυτό τους ανησυχεί. Το απόγευμα θα ξέρουν τι ακριβώς συμβαίνει με τα κρούσματα του μεταλλαγμένου ιού σε όλη τη χώρα.

Η Αττική φλερτάρει με το «κόκκινο», ενώ υπάρχει και επιβάρυνση στο σύστημα υγείας.

Από την πλευρά της πάντως η κυβέρνηση δεν θέλει σε καμία περίπτωση να πάρει πίσω τις ανακοινώσεις για άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων και θα κληθεί να πάρει μια πολύ δύσκολη απόφαση, εφόσον οι λοιμωξιολόγοι της χώρας μας εισηγηθούν κάτι τέτοιο.

Στον «αέρα» 760.000 δόσεις εμβολίων

«Μαύρη τρύπα» με έως και 760.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca επισκιάζει την εκστρατεία «Ελευθερία», αναγκάζοντας τους ιθύνοντες να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Σε κάθε περίπτωση στο κρίσιμο αυτό πλαίσιο ανατροπών κυβέρνηση και επιστήμονες ανεβάζουν ταχύτητες ανάλογες με την τροφοδοσία, πατώντας μονίμως… φρένο για την εξασφάλιση της δεύτερης δόσης για όσους έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη.

Στόχος είναι η Ελλάδα να αποφύγει το παράδειγμα της Ισπανίας, όπου οι ελλείψεις… τίναξαν το εμβολιαστικό πρόγραμμα στον αέρα με αποτέλεσμα να ανακοινωθεί αναγκαστική παύση την τρέχουσα και την ερχόμενη εβδομάδα.

Νέο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις Ευρώπης – AstraZeneca

Και την ίδια στιγμή μαίνεται ο πόλεμος στην Ευρώπη με τις φαρμακευτικές εταιρίες. Χωρίς αποτελέσματα έληξε η χθεσινοβραδινή συνάντηση μεταξύ της Κομισιόν και της φαρμακευτικής AstraZeneca με τις δυο πλευρές να φαίνεται ότι θα συνεχίσουν τις συνομιλίες για να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο.

Ο βελγικός ομοσπονδιακός φαρμάκων πραγματοποίησε έφοδο στο εργοστάσιο παραγωγής των εμβολίων της AstraZeneca στο Βέλγιο, με στόχο να βεβαιωθεί ότι η καθυστέρηση στην παράδοση των εμβολίων οφείλεται πράγματι σε πρόβλημα παραγωγής. Η έφοδος έγινε με εντολή της Κομισιόν.

Η ΕΕ πιέζει την εταιρεία να προμηθεύσει περισσότερες δόσεις του εμβολίου της από εργοστάσια στην Ευρώπη και τη Βρετανία, αφού η AstraZeneca ανακοίνωσε καθυστερήσεις παράδοσης, αυξάνοντας την απογοήτευση για το πρόγραμμα εμβολιασμού στην ΕΕ.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 28/01/2021