Ελλάδα

Λιμενικά απόβλητα: To υπουργείο Ναυτιλίας παρατείνει το μονοπώλιο των δύο εταιριών στη διαχείριση τους

28.01.2021 | 13:53 Eνσωμάτωση

Παρά τις αντιδράσεις κατοίκων και τοπικής αυτοδιοίκησης και σε πείσμα όλων των επιστημονικών πορισμάτων που έχουν εκδοθεί, το υπουργείο Ναυτιλίας προσυπογράφει την περιβαλλοντική υποβάθμιση της Δραπετσώνας.

Με νομοθετική ρύθμιση που προωθεί και η οποία προκαλεί τις σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, το υπουργείο παρατείνει το καθεστώς της ρύπανσης προσφέροντας ασυλία σε συγκεκριμένα συμφέροντα.

Μπορεί μέρα με την μέρα να κινδυνεύει η υγεία χιλιάδων ανθρώπων από τους επικίνδυνους ρύπους της Oil One στην Δραπετσώνα και η δυσοσμία να είναι αφόρητη, το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και ο υπουργός Γιάννης Πλακιωτάκης, κατέθεσε ωστόσο νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει παράταση – δώρο για έναν ακόμη χρόνο στις εταιρείες συμφερόντων Δημήτρη Μελισσσανίδη και αδελφών Βασιλειάδη.

Για τροπολογία σκάνδαλο που εξυπηρετεί μονοπώλια χωρίς τον παραμικρό έλεγχο έκανε λόγο η αξιωματική αντιπολίτευση.

Στο σχέδιο νόμου, στη δεύτερη παράγραφο, γράφει χαρακτηριστικά για λόγους δημόσιας υγείας και ασφάλειας. Ο κ. Πλακιωτάκης όμως δεν έλαβε υπόψιν του τα αποτελέσματα της έρευνας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, τα οποία επιβεβαιώνουν τον «Δημόκριτο» και το Αστεροσκοπείο και δείχνουν τις εγκαταστάσεις της Oil One ως πηγή προέλευσης της δυσοσμίας σε Δραπετσώνα και Κερατσίνι.

Έτσι, προχωρά ένα βήμα πάρα πέρα αποκαλύπτοντας ότι στο υπουργείο Ναυτιλίας κάποιοι δε θέλουν να ακολουθήσουν τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που σπάνε το μονοπώλιο στο καθεστώς διαχείρισης των αποβλήτων πλοίων, υγρών και στερεών, στα λιμάνια της χώρας.

Πάγιο αίτημα των κατοίκων είναι να φύγουν από τον οικιστικό ιστό τα «καζάνια του θανάτου» όπως τα αποκαλούν. Δε θα δεχθούν παράταση στην υποβάθμιση της ζωής τους καθώς δεν μπορούν να ζουν άλλο σε αυτή την κατάσταση μέσα στα σπίτια τους.

Η Μητρόπολη Πειραιώς, με ανακοίνωσή της, δηλώνει ότι συμπαρίσταται στον δίκαιο και αποφασιστικό αγώνα του δημάρχου και των κατοίκων της πόλεως για την άμεση απομάκρυνση των ρυπογόνων εγκαταστάσεων, οι οποίες εδρεύουν στο Δημοτικό Διαμέρισμα Δραπετσώνας και οι οποίες αποτελούν απειλή για την δημόσια υγεία των κατοίκων.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 28/01/2021