Υγεία

Κορωνοϊός: Λιγότερες δόσεις εμβολίων θα λάβει τελικά η Ελλάδα

27.01.2021 | 20:06

«Μάχη» με το χρόνο για την θωράκιση των πολιτών έναντι του «αόρατου» «εχθρού», δίνει η Ελλάδα, που επιχειρεί να ανεβάσει στροφές στους εμβολιασμούς την ώρα όμως που στις Βρυξέλλες μαίνεται ο πόλεμος με τις φαρμακευτικές εταιρείες για την παράδοση των σκευασμάτων.

Ανατροπή στο πρόγραμμα εμβολιασμών

Ενώ το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε 1.500.000 δόσεις από την AstraZeneca μέχρι τα τέλη Μαρτίου, με βάση τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις η Ελλάδα δεν θα πάρει περισσότερες από 740.000.

Από την άλλη, η μειωμένη παράδοση από την Pfizer αποκαταστάθηκε, με αποτέλεσμα οι δόσεις που θα πάρουμε μέχρι τα τέλη Μαρτίου, να φτάνουν το 1.415.000.

Αμετάβλητες στις 240.000 δόσεις παραμένουν οι εκτιμήσεις για τις παραδόσεις της Moderna στο ίδιο διάστημα.

Με βάση τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις, από τις καθυστερήσεις και τις αναβολές, η Ελλάδα θα πάρει συνολικά 600.800 λιγότερες δόσεις από το αναμενόμενο, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

Ένα ακόμη επεισόδιο προστέθηκε σήμερα στο σίριαλ των διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την AstraZeneca, για τις παραδόσεις των εμβολίων.

«Γκάζι» στους εμβολιασμούς

Την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός των πολιτών που εμβολιάζονται υπερδιπλασιάστηκε. Έτσι, ενώ πριν από μία εβδομάδα οι εμβολιασμοί δεν ξεπερνούσαν τους 8.000 ημερησίως, την Τρίτη 18.406 πολίτες έκαναν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές, παρά τις ανατροπές, ο κυβερνητικός σχεδιασμός για τον εμβολιασμό 2 εκατομμυρίων Ελλήνων μέχρι τα τέλη Μαρτίου, ισχύει στο ακέραιο.

Παζάρι εμβολίων σε τσουχτερές τιμές στην ανατολική Ευρώπη στήνει η AstraZeneca

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή τη στιγμή συνάντηση της Κομισιόν με την AstraZeneca προκειμένου να βρεθεί μια λύση στο χάος που έχει επικρατήσει, καθώς η Κομισιόν δέχεται ισχυρότατες πιέσεις να δημοσιεύσει το συμβόλαιο με την εταιρία.

Η Κομισιόν θα ξεκαθαρίσει ότι έχει αξιόπιστες πληροφορίες ότι η εταιρία πούλησε σε τρίτες χώρες εμβόλια που προορίζονταν για την Ευρώπη.

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη είναι «παζάρι» για πώληση εμβολίων σε ακριβότερες τιμές, αλλά με γρηγορότερη παράδοση.

 

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 27/01/2021

Υγεία