Κόσμος

«Πόλεμος» για τα εμβόλια μετά την καθυστέρηση στις παραδόσεις

26.01.2021 | 16:59 Eνσωμάτωση

Μεγάλη ανησυχία προκαλούν παγκοσμίως τα γερμανικά δημοσιεύματα που αναφέρουν πως το εμβόλιο της astrazeneca είναι μόλις 8% αποτελεσματικό για τους άνω των 65.

ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΜΕ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ: ΣΧΕΔΟΝ ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 65

Έτσι τιτλοφορείται το άρθρο της handelsblatt ενώ ανάλογο άρθρο επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές δημοσιέυει και η εφημερίδα bild.

Αναληθή χαρακτηρίζει τα δημοσιεύματα η εταιρεία…

«Τα άρθρα, σύμφωνα με τα οποία η αποτελεσματικά του εμβολίου των AstraZeneca και της Οξφόρδης είναι μόλις 8% στους ενήλικες άνω των 65 ετών, είναι εντελώς αναληθή».

Πόλεμος Ε.Ε. με AstraZeneca και Pfizer

Ψυχροπολεμικό είναι το κλίμα Ευρωπαϊκή ένωσης και φαρμακευτικών εταιρειών μετά τις μεγάλες καθυστερήσεις παράδοσης των εμβολιών.

Η ΕΕ απειλεί μάλιστα με μπλόκο στις εξαγωγές, σε χώρες εκτός της Ένωσης όπως η Βρετανία εμβολίων κατά του κορωνοϊού, όπως της Pfizer που παράγεται στο Πουρς του Βελγίου.

Η ΕΕ επρόκειτο να παραλάβει 100 εκατ. δόσεις του εμβολίου το πρώτο τρίμηνο του έτους μετά όμως την ανακοίνωση για την παράδοση λιγότερων δόσεων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει πλέον το ενδεχόμενο να μπλοκάρει την παράδοση εμβολίων της Pfizer στη Βρετανία και ήδη κάλεσε τις εταιρείες που παράγουν το εμβόλιο επί ευρωπαϊκού εδάφους να ειδοποιούν την Κομισιόν για τις ποσότητες εμβολίων που παραδίδουν σε τρίτες χώρες, περιλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου.

H AstraZeneca φαίνεται πως έλαβε προκαταβολή 336 εκατομυρίων ευρώ όταν η ΕΕ σφράγισε, τον Αύγουστο, τη συμφωνία με την εταιρεία.

Tις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη θέσπιση περιορισμών στις εξαγωγές εμβολίων κατά της Covid-19 από την ΕΕ υποστήριξε και ο Γερμανός Υπουργός Υγείας Γένς Σπάν.

Αντιδρούν οι ευρωπαϊκές χώρες

Μετά την Ιταλία και την Πολωνία που έχουν προειδοποιήσει ότι θα ακολουθήσουν την νομική οδό για τις καθυστερήσεις των εμβολίων η Σουηδία ανακοίνωσε πως σταματά τις πληρωμές στην Pfizer.

Ζητά μάλιστα διευκρινήσεις για την διαθεσιμότητα των εμβολίων ενώ επισημαίνει ότι η Pfizer χρέωσε έξι δόσεις σε κάθε φιαλίδιο παρότι είχε συμφωνηθεί χρέωση για πέντε δόσεις.

Το γερμανικό υπ. Υγείας διαψεύδει τη Handelsblatt

Η γερμανική κυβέρνηση τοποθετήθηκε σήμερα για τα δημοσιεύματα για χαμηλότερο από το αναμενόμενο ποσοστό αποτελεσματικότητας του εμβολίου της AstraZeneca στους ηλικιωμένους.

Οι εφημερίδες “μπέρδεψαν” πολλά δεδομένα που αναφέρονται στις έρευνες για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, εξήγησε το υπουργείο Υγείας της Γερμανίας.

Σκληρός πόλεμος Ε.Ε. – AstraZeneca

Αυστηρό μήνυμα, μετά και τις ανακοινώσεις περί καθυστερήσεων στις παραδόσεις των εμβολίων κατά του κορωνοϊού από συγκεκριμένες εταιρείες, στέλνει η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η Ευρώπη επένδυσε δισεκατομμύρια για να βοηθήσει στην ανάπτυξη των πρώτων εμβολίων κατά της COVID-19 στον κόσμο» δήλωσε.

«Και τώρα, οι εταιρείες πρέπει να το τηρήσουν. Πρέπει να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους» συμπλήρωσε.

Οι φήμες που κυκλοφορούν στις Βρυξέλλες «φωτογραφίζουν» υπόγειες συμφωνίες της AstraZeneca με την Μεγάλη Βρετανία.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 26/01/2021