Ελλάδα

Κορωνοϊός: Συναγερμός για τα δεκάδες κρούσματα του μεταλλαγμένου ιού

25.01.2021 | 19:59

Β117. Αυτή είναι η κωδική ονομασία που έχουν δώσει οι ερευνητές στο μεταλλαγμένο στέλεχος του SARS-CoV-2, που ταυτοποιήθηκε στο Ηνωμένο, Βασίλειο, και πλέον εντοπίζεται και στη χώρα μας. Η επικράτηση του νέου στελέχους είναι ο φόβος και ο τρόμος των ειδικών.

Αγωνία για τα μεταλλαγμένα κρούσματα

Το πρώτο κρούσμα με το μεταλλαγμένο στέλεχος εντοπίστηκε στη χώρα μας τον περασμένο Δεκέμβριο και αφορούσε σε ταξιδιώτη από το εξωτερικό. Την περασμένη εβδομάδα τα ιολογικά εργαστήρια ταυτοποίησαν τα πρώτα 3 δείγματα στην κοινότητα. Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει συνολικά 59 εισαγόμενα κρούσματα με μεταλλαγμένα στελέχη του νέου κορωνοϊού: 24 στην Αθήνα, 9 στο Ηράκλειο και 26 στις πύλες εισόδου.

Εφιαλτικός ρυθμός μεταδοτικότητας – Κίνδυνος για την Αθήνα

Μελέτες δείχνουν έως και 50% μεγαλύτερη μεταδοτικότητα του μεταλλαγμένου στελέχους.

Η Αθήνα βρίσκεται επίκεντρο της πανδημίας. Το περασμένο 24ωρο, ο ΕΟΔΥ εντόπισε 42 νέα κρούσματα στον κεντρικό τομέα Αθηνών και 49 στον βόρειο τομέα. 14 εντοπίστηκαν στον δυτικό τομέα Αθηνών και άλλα 17 στον νότιο. Τυχόν επικράτησή του B117 στην Αττική όπου καθημερινά καταγράφεται το 45% των νέων κρουσμάτων, θα μπορούσε να έχει ολέθρια αποτελέσματα.

Οι εικόνες συνωστισμού μετά το άνοιγμα της αγοράς, προβληματίζουν. Αλλά και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, η κατάσταση δεν είναι καλύτερη.

Με αφορμή τη διασπορά του μεταλλαγμένου στελέχους, πολλές χώρες ήδη αναθεωρούν τις συστάσεις τους για τις υφασμάτινες μάσκες.

Σύμφωνα, πάντως, με τους ειδικούς, τα εμβόλια που έχουν πάρει έγκριση έναντι του νέου κορωνοϊού, καλύπτουν σε σημαντικό βαθμό την επικίνδυνη μετάλλαξη.

 

 

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 25/01/2021

Ελλάδα