Πολιτική

Ιστορική επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών στην Πόλη

25.01.2021 | 22:08

Σε ένα εντυπωσιακό κτίριο 45.000 τετραγωνικών μέτρων, στην Κωνσταντινούπολη, ξεκίνησαν σήμερα οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας και Τουρκίας, που είχαν διακοπεί πριν από πέντε χρόνια. Η Άγκυρα άνοιξε στο τραπέζι όλη την ατζέντα των απαιτήσεών της, προσέκρουσε ωστόσο στην άρνηση της Αθήνας να τεθεί προς συζήτηση οτιδήποτε άλλο πέραν του ορισμού των θαλασσίων ζωνών.

Την κατοικία των Σουλτάνων, τo ανάκτορο Ντολμά μπαχτσέ που μεταφράζεται ως ο “γεμιστός κήπος”, επέλεξε ο Ταγιπ Ερντογάν για να διεξαχθεί η πρώτη συνάντηση των Ελλήνων και των Τούρκων διπλωμάτων στα πλαίσια των διερευνητικών επαφών που ξεκίνησαν ξανά μετρά από 5 χρόνια.

Το Ντολμά μπαχτσέ χτισμένο στην ευρωπαϊκή πλευρά του Βοσπόρου ,είναι ένα εντυπωσιακό κτήριο 45 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων και αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της μουσουλμανικής αισθητικής. Για την διακόσμηση του χρησιμοποιήθηκαν  φύλλα χρυσού συνολικού βάρους 14 τόνων. Έχει Συνολικά 285 δωμάτια, και σήμερα λειτουργεί ως μουσείο.

Είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος χώρος χρησιμοποιείται για μια τέτοια συνάντηση και η επιλογή έγινε από τον Ταγιπ Ερντογαν για να δείξει το ποσό σημαντική την θεωρεί καθώς έστειλε και τον πλέον έμπιστο του, τον Ιμπραήμ Καλιν να την παρακολουθήσει. Μάλιστα κατά την εθιμοτυπική φωτογράφιση ο εκπρόσωπος του τούρκου προέδρου επέλεξε να βρεθεί δίπλα στον επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας πρέσβη Παύλο Αποστολίδη.

«Με  την δυνατή ηγεσία του προέδρου μας μπορούμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα ακόμα και στο Αιγαίο πέλαγος. Η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή μας ενδιαφέρει όλους.»

Η συνάντηση αναμεσά στις δυο πλευρές κράτησε 3,5 ωρες. Όπως ήταν γνωστό από την πρώτη στιγμή η τουρκική πλευρά έθεσε όλα τα θέματα προς διάλογο. Σύμφωνα με πληροφορίες η Άγκυρα ζήτησε να συζητηθεί μεταξύ άλλων η  Αποστρατικοποίηση των νησιών ,η αναθεώρηση των περιοχών  ευθύνης εναέριου χώρου  για έρευνα και διάσωση, το κυπριακό και ο καθορισμός αποκλειστικών οικονομικών ζωνών στο Αιγαίο. Από την άλλη πλευρά οι Έλληνες διπλωμάτες επέμειναν σταθερά στην γραμμή ότι η Αθήνα δεν συζητά τίποτα άλλο πάρα τον ορισμό των θαλάσσιων ζωνών.

Ο Νίκος Δενδιας ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλες για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων θα ενημερωθεί από την ελληνική αντιπροσωπία για την πορεία των επαφών ενώ ο δεύτερος κύκλος των διερευνητικών αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο στην Αθήνα.

Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός με τις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με την υπουργό Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί στο Μέγαρο Μαξίμου, με αφορμή την υπογραφή της συμφωνίας για την απόκτηση των 18 Rafale.

«Στο τρέχον πλαίσιο, ωστόσο, γίνεται και προωθητική παράμετρος των διερευνητικών επαφών που ξεκινούν με την Τουρκία. Γιατί η ειλικρίνεια και η ισορροπία είναι προϋποθέσεις που ευνοούν τον διάλογο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, που είναι και το αντικείμενο των διερευνητικών.»

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 25/01/2021

Πολιτική