Πολιτική

Σήφης Βαλυράκης: Αγωνιστής και γενναίος μέχρι το τέλος

25.01.2021 | 20:41

Στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου, με πλούσια αντιστασιακή δράση ο Σήφης Βαλυράκης προκάλεσε από νωρίς των μένος της Χούντας. Τελικά, συνελήφθη το 1971 και βασανίστηκε στα μπουντρούμια της ΕΑΤ - ΕΣΑ, το χρονικό των αποδράσεών του, ωστόσο, θυμίζει κινηματογραφική ταινία.

Η θάλασσα που αγαπούσε και που στα χρόνια της αντίστασης στη δικτατορία υπήρξε και ο μοναδικός δρόμος προς την ελευθερία του ήταν και εκείνη που τελικά πήρε μαζί της τον Σήφη Βαλυράκη.

Το κυνήγι της Χούντας

Γεννημένος στα Χανιά το 1943 με σπουδές στη Γερμανία και τη Σουηδία από την πρώτη στιγμή πήρε θέση απέναντι στο πραξικόπημα της 21ης Απριλίου. Εντάχθηκε στον ένοπλο κλάδο του ΠΑΚ και στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου.

Τρία χρόνια η Χούντα των συνταγματαρχών τον καταδίωκε για βομβιστικές επιθέσεις εναντίον της.

Η «περιποίηση» από τη Χούντα

Ο Σήφης Βαλυράκης έπεσε τελικά στα χέρια της ασφάλειας το 1971 και οδηγήθηκε απευθείας στα περιβόητα κρατητήρια στο ΕΑΤ ΕΣΑ. Εκεί γνώρισε την περιποίηση, όπως έλεγε ο ίδιος από το απριλιανό καθεστώς, με σκληρά βασανιστήρια και απομόνωση.

Η κινηματογραφική απόδραση

Οι διαδοχικές καταδίκες του από τη δικτατορία αλλά κυρίως το πάθος του για την ελευθερία τον οδήγησαν σε συνολικά 15 απόπειρες απόδρασης, δυο μόνο πέτυχαν. Η πρώτη ήταν από το ΕΑΤ ΕΣΑ αφού πρώτα κατάφερε να κόψει τα κάγκελα του κελιού να ανέβει στην ταράτσα και να διαφύγει μέσω του νοσοκομείου ΝΙΜΤΣ κάτω από τη μύτη των βασανιστών του.

Χωρίς κανένα καταφύγιο στην Αθήνα αποφασίζει να διαφύγει στο εξωτερικό. Κρύβεται στην οροφή του τραίνου αλλά στα βόρεια σύνορα της χώρας ο προβολέας τον εντοπίζει και συλλαμβάνεται.

Επιστρέφει στο ΕΑΤ ΕΣΑ και μετά την πολυετή καταδίκη του από το στρατοδικείο θα οδηγηθεί στις φυλακές της Κέρκυρας.

Μέσα σε μια οδοντόκρεμα θα πάρει τις λίμες για να κόψει τα σίδερα της φυλακής. Θα ανέβει στην ταράτσα και αφού γίνει αντιληπτός θα πηδήξει από ύψος 11 μέτρων. Για να μην πέσει στα χέρια των δεσμοφυλάκων θα καλύψει το κορμί του με λίπος και θα κολυμπήσει στα παγωμένα νερά μέχρι τις ακτές της Αλβανίας του Χότζα.

Έπρεπε να περάσει αρκετός καιρός μέχρι να καταφέρει ένα γράμμα στη μάνα του για να πληροφορηθούν οι σύντροφοί του στο ΠΑΚ ότι είναι ζωντανός και ο ίδιος ο Ανδρέας Παπανδρέου αξιοποιώντας τις διεθνείς διασυνδέσεις του ώστε μετά από παρέμβαση του πρίγκιπα της Καμπότζης να αφεθεί ελεύθερος.

Ο Σήφης Βαλυράκης με τη μεταπολίτευση θα εκλεγεί για πρώτη φορά Βουλευτής Χανίων το 1977 με το ΠΑΣΟΚ. Από το 1981 μέχρι και το 1996 διετέλεσε υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Πολιτισμού με αρμοδιότητα τον Αθλητισμό, και υπουργός Δημόσιας Τάξης.

Τα συλλυπητήρια στην οικογένειά του εξέφρασε σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος του τόπου.

 

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 25/01/2021

Πολιτική