Πολιτική

Διερευνητικές επαφές: Οι προσδοκίες, η μάχη της ατζέντας και η εκπροσώπηση

25.01.2021 | 09:12 Eνσωμάτωση

Επανεκκινεί σήμερα, μετά από σχεδόν τρία χρόνια, ο διάλογος μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών που λαμβάνουν χώρα σήμερα στην Κωνσταντινούπολη συγκέντρωσαν πολλή δημοσιότητα τις τελευταίες μέρες. Τόσο για την παρατεταμένη κρίση που προηγήθηκε στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών το προηγούμενο διάστημα, με υπαιτιότητα της Τουρκίας, όσο και για το ποια ζητήματα θα συζητήσουν οι δύο πλευρές στο πλαίσιο των συνομιλιών.

Στις διερευνητικές, η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από τον πρέσβη ε.τ. και πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ, Παύλο Αποστολίδη, αλλά και από τον εν ενεργεία διπλωμάτη, Αλέξανδρο Κουγιού.

Τι λένε οι ειδικοί

Αναγνωριστική χαρακτήρισε τη σημερινή συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο, Κώστας Υφαντής, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», υπογραμμίζοντας ότι οι προσδοκίες είναι χαμηλές.

«Αναγνωριστική η σημερινή συζήτηση. Είναι κρίσιμο για την ελληνική πλευρά να αναγνωρίσει εαν η Τουρκία είναι ειλικρινής να συζητήσει για την οριοθέτηση ή αν θα επιχειρήσει να φορτώσει την ατζέντα από την πρώτη μέρα» ανέφερε και πρόσθεσε:

«Είναι διαφορετικές οι συνθήκες από παλαιότερα. Οι προσδοκίες είναι χαμηλές. Είναι η πρώτη μάχη για την ατζέντα σήμερα. Αν όχι σήμερα, πάρα πολύ γρήγορα, θα έχουμε ημερομηνία για την επόμενη συνάντηση. Κανένας δεν θα διακινδυνεύσει να υπονομεύσει τη διαδικασία».

Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι οι διερευνητικές συνιστούν διάλογο ενώ αναφέρθηκε και στο τι συμβαίνει στο επίπεδο των διαπραγματεύσεων. «Όταν δύο χώρες που έχουν διαφορά ή διαφορές διαπραγματεύονται ποτέ δεν δίνει διέξοδο η προσωπική γνωριμία ή η προσωπική διπλωματία. Τα πράγματα πρέπει να είναι σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο».

Από την πλευρά του, ο υποναύαρχος ε.α., Στέλιος Φενέκος, στάθηκε στο ζήτημα της εκπροσώπησης της ελληνικής πλευράς, προκρίνοντας ότι την επόμενη φορά θα πρέπει η Αθήνα να εκπροσωπείται θεσμικά, από υπουργό. «Και οι εξωθεσμικοί να είναι απλώς σύμβουλοι» είπε.

«Οι διερευνητικές με την εξωθεσμική εκπροσώπηση υπό τον κ. Αποστολίδη μπορούν να καθορίσουν την ατζέντα. Όταν μπούμε επί της ουσίας χρειαζόμαστε υπευθυνότητα και θεσμική εκπροσώπηση» συμπλήρωσε σχετικά.

Videos & Απoσπάσματα από Κοινωνία Ώρα Mega - 25/01/2021