Κόσμος

Κορωνοϊός: Με γοργούς ρυθμούς εξαπλώνεται το μεταλλαγμένο στέλεχος – «Βόμβα» Τζόνσον

23.01.2021 | 20:01

Τρόμο προκαλεί στους ειδικούς η τριπλή πλέον μετάλλαξη του κορωνοϊού, ενώ μεγάλη είναι και η ανησυχία διότι η βρετανική μετάλλαξη είναι πιο θανατηφόρα έως και 40% από τον αρχικό ιό.

Μπροστά στο τρίτο κύμα της πανδημίας βρίσκεται η Ευρώπη, την ωρα που ο νέος μεταλλαγμένος κορωνοϊός επικρατεί μάρα με την ημέρα καθώς μεταδίδεται ταχύτατα.

Μεγαλύτερη θνησιμότητα

Στην Μεγάλη Βρετανία όπου ο μεταλλαγμένος κορωνοϊός εξαπλώνεται με εφιαλτικούς ρυθμούς, τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι ειδικοί δείχνουν πως ο νέος ιός είναι και πιο φονικός.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής επιστημονικό σύμβουλο της βρετανικής κυβέρνησης, το ποσοστό θνησιμότητας από τον μεταλλαγμένο κορωνοϊό είναι 30 έως 40% υψηλότερο από το αρχικό ιό.

Με περισσότερα από 40.000 νέα κρούσματα και 1.400 νεκρούς μόνο χθες, τα βρετανικά νοσοκομεία βρίσκονται υπό πρωτόγνωρη πίεση.

Ανησυχία και στην Ελλάδα

Τρεις μεταλλάξεις του κορωνοϊού εντοπίστηκαν σε Βρετανία, Νότια Αφρική και Βραζιλία.

Οι ζώνες με το βαθύ κόκκινο χρώμα στον ευρωπαϊκό χάρτη αποτυπώνουν τον γοργό ρυθμό της μεταδοτικότητας τους Covid-19.

Ο ρυθμού της εξάπλωσης αναμένεται να αυξηθεί με την ύπαρξη του μεταλλαγμένου κορωνοϊού, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό και στην Ελλάδα όπου ήδη έχουν εντοπιστεί 27 κρούσματα, εκ των οποίων τα τρία «ορφανά».

Τα σκληρά lockdown συνεχίζονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ενώ ήδη πολλοί ζητούν να κλείσουν τα σύνορα και να περιοριστούν οι μετακινήσεις στο ελάχιστο.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι η σχέση της θερμοκρασίας με τη μετάδοση του ιού.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 23/01/2021

Κόσμος