Ελλάδα

Συναγερμός στην Ευρώπη για τη μετάλλαξη του κορωνοϊού

22.01.2021 | 19:55

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρώπη από την μετάλλαξη του κορωνοϊού. Η ηγεσία της Ευρωπαικής Ενωσης προετοιμάζει τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων για τις επιδημιολογικά επιβαρυμένες χώρες. Στην χώρα μας έχουν εντοπιστεί 26 κρούσματα του μεταλλαγμένου ιού κάτι που ανησυχεί πολύ κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους.

Ο μεταλλαγμένος κορωνοϊός σκεπάζει την γηραιά ήπειρο προκαλώντας τρόμο με την ταχύτατη εξάπλωση του.

Η ηγεσία της ευρωπαϊκής ένωσης σπεύδει να πάρει άρον άρον νέα μέτρα βάφοντας με βαθύ κόκκινο τις επιβαρυμένες περιοχές όπου και θα ισχύουν πλέον νέα μέτρα για τις μετακινήσεις μέχρι και κλείσιμο συνόρων εάν απαιτηθεί διασφαλίζοντας μόνο τη ροή του εμπορίου.

«Η ζώνη με το «βαθύ» δείχνει ότι σε αυτή την περιοχή ο ιός μεταδίδεται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Άτομα που ταξιδεύουν από αυτές της «βαθιά» κόκκινες περιοχές θα πρέπει να έχουν κάνει τεστ πριν από την αναχώρηση τους και επίσης να μπαίνουν σε καραντίνα κατά την άφιξη τους.»

Οι περιοχές που βρίσκονται στο βαθύ κόκκινο λόγω της μεγάλης διασποράς του ιού είναι στην:  Β.ΙΡΛΑΝΔΙΑ, ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ, ΙΣΠΑΝΙΑ, ΟΛΛΑΝΔΙΑ, ΠΟΛΩΝΙΑ και η ΤΣΕΧΙΑ.

Ο μεταλλαγμένος κορωνοϊός ,ο οποίος έχει μέχρι και 70% μεγαλύτερη μεταδοτικότητα μπορεί σε συνδυασμό με ένα ενδεχόμενο τρίτο κύμα της πανδημίας αλλά και τις καθυστερήσεις στον εμβολιασμού να προκαλέσουν μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας όλων των ευρωπαϊκών χωρών.

Ο νέος κορωνοϊός έχει ήδη εντοπιστεί στο Βέλγιο, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ελλάδα, την Ολλανδία , Νορβηγία, Πορτογαλία, Ισπανία και Σουηδία.

«Ο μεταλλαγμένος ιός έχει ήδη εντοπιστεί στην Γερμανία αλλά δεν έχει επικρατήσει μέχρι τώρα. Πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή και να αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα τον κίνδυνο από τον μεταλλαγμένο ιό.»

Η μετάλλαξη του ιου έχει ανησυχήσει και τις ελληνικές αρχές καθώς μέχρι στιγμής στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί 26 κρούσματα του μεταλλαγμένου ιού.

Σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον Βασίλη Κικιλια με τη συμμετοχή ΚΑΙ του Σωτήρη Τσιόδρα αποφασίστηκε η συστηματική ερεύνα σε ολόκληρη την χώρα για τον εντοπισμό κρουσμάτων από τον μεταλλαγμένο covid19.

Τα νέα δεδομένα και η ταχύτατη εξάπλωση του κορωνοϊού έχουν βάλει στο στόχαστρο και την απλή υφασμάτινη μάσκα καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς δεν προστατεύει επαρκώς.

Ήδη στην Γερμάνια έχει απαγορευτεί η χρήση της στα μέσα μαζικής μεταφοράς ενώ και στην Γαλλία υπάρχει σύσταση να χρησιμοποιούνται πιστοποιημένες μάσκες τύπου KN 95, FFP2 αλλά και απλές χειρουργικές που προσφέρουν καλύτερη προστασία από τις υφασμάτινες.

“Συστήνω σε όλους να μην χρησιμοποιούν πλέον τις υφασμάτινες μάσκες που φτιάχνουν μόνοι τους στο σπίτι, ακόμα και αν ακολουθούν τις οδηγίες που υπάρχουν στο διαδίκτυο. Δυστυχώς αυτές οι μάσκες προσφέρουν μικρό ποσοστό φιλτραρίσματος του αέρα.”

Να σημειωθεί ότι τα λοκνταουν συνεχίζονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες με πιο πρόσφατες την Πορτογαλία και την Ολλανδία με τους ευρωπαίους να μην θέλουν επί του παρόντος να ανοίγουν το θέμα του πιστοποιητικού εμβολιασμού ως «διαβατήριο» για τις μετακινήσεις.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 22/01/2021

Ελλάδα