Κόσμος

Τσαβούσογλου: «Casus belli» η επέκταση χωρικών υδάτων στο Αιγαίο

22.01.2021 | 22:00

Την απειλή πολέμου σε βάρος της Ελλάδας στην περίπτωση που επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια επανέλαβε ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Μελβούτ Τσαβούσογλου, δύο μόλις 24 πριν την έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών. Πάντως η νέα διοίκηση Μπάϊντεν έστειλε μήνυμα προς την Άγκυρα.

Λίγα μόλις 24ωρα προτού ξεκινήσουν οι διερευνητικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας , από τις Βρυξέλλες όπου βρέθηκε για διήμερη επίσκεψη επανέλαβε το casus belli για την επέκταση των 12 ναυτικών μιλίων χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στο θέμα με αυτά τα λόγια.

«Η Ελλάδα πλέον πρέπει να αποφεύγει τέτοιες δηλώσεις η θέση της Τουρκίας στο θέμα των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο δεν έχει αλλάξει και η απόφαση που έχει πάρει η Τουρκική εθνοσυνέλευση δεν έχει αλλάξει.»

Ο Μεβλούτ Τσαβουσολγου είχε συνάντηση με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, ο οποίος και χαιρέτησε την επανέναρξη των διερευνητικών, επικροτώντας μάλιστα τον μηχανισμό απεμπλοκής για την μείωση της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

Απαντώντας σε γραπτή ερώτηση του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο υποψήφιος υπουργός χαρακτήρισε σημαντική τη σχέση ΗΠΑ – Ελλάδας για τα συμφέροντα της Ουάσιγκτον στην Ανατολική Μεσόγειο και εκφράστηκε θετικά για τη συμμετοχή των ΗΠΑ στο τριμερές σχήμα Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ (3+1).

«Εάν επικυρωθεί ο διορισμός μου, θα εργαστώ για να συνεχίσω την εμβάθυνση των δεσμών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας, καθώς και της Κύπρου».

Ενδεικτικό των ενισχυμένων σχέσεων ΗΠΑ και Ελλάδας είναι η ανάρτηση του ΠΘ Κυριακού Μητσοτάκη στο Τουίτερ, για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Bob Menendez, τον επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της γερουσίας και ένθερμοι υποστηρικτή της Ελλάδας.

«Είχα μία ενδιαφέρουσα και παραγωγική συζήτηση με τον Γερουσιαστή Μενέντεζ. Τον συνεχάρηκα για το νέο του ρόλο ως επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας και ανυπομονώ να επιδιώξουμε τους κοινούς μας στόχους για την ειρήνη και την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή.»

Ο Μπόμπ Μενέντεζ σε ομιλία του στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων την Τετάρτη έδωσε τον τόνο της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, σημειώνοντας πως η Τουρκία αποτελεί σημείο υψηλού ενδιαφέροντος.

Στην επικύρωση της τελικής συμφωνίας για την προμήθεια των 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale από τη χώρα μας, αναμένεται να προχωρήσουν την Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί και ο Έλληνας ομόλογός της, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Η συμφωνία αυτή συμπίπτει χρονικά με την επανέναρξη του 61ου κύκλου των διερευνητικών επαφών στην Κωνσταντινούπολη. Η ελληνική πλευρά ωστόσο ξεκαθαρίζει ότι το μοναδικό ζήτημα στο τραπέζι των συνομιλιών είναι η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας, ενώ δεν υφίσταται ζήτημα δεσμεύσεων.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 22/01/2021

Κόσμος