Κόσμος

Πιέζει η Αθήνα τους Ευρωπαίους για το πιστοποιητικό εμβολιασμού – Διστακτικές Γαλλία, Γερμανία, Ρουμανία

21.01.2021 | 22:18

Το ζήτημα του πιστοποιητικού εμβολίου για τα ταξίδια που έχει προτείνει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα τεθεί σήμερα στη τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών.

Ούρσουλα Γκέρτρουντ φον ντερ Λάιεν, Ισπανία, Δανία, Μάλτα, Πορτογαλία τίθονται υπέρ του πιστοποιητικού εμβολιασμού που έχει προτείνει ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Αντίθετα, Γερμανία, Ρουμανία και Γαλλία είναι επιφυλακτικές λέγοντας ότι μπορεί να υιοθετηθεί μόνο όταν ξεκινήσει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού κι όταν επιβεβαιωθεί ότι όσοι εμβολιαζόνται δεν μεταφέρουν τον ιό.

Προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις, ακόμα και σε επίπεδο ηγετών, ο κ. Μητσοτάκης εξηγεί ότι το πιστοποιητικό δεν θα οδηγήσει σε κάποιου είδους περιορισμό της ελευθερίας μας να ταξιδεύουμε.

«Μέσω της εισαγωγής σε ολόκληρη την ΕΕ ενός κοινά συμφωνημένου και τυποποιημένου, πρότυπου ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού, θα είμαστε σε θέση να ανοίξουμε ξανά, αναζωογονώντας τον τουρισμό και την ψυχαγωγία, και να επιτρέψουμε στους πολίτες (της Ευρώπης) να κινούνται ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς από χώρα σε χώρα. Θα τοποθετηθώ υπέρ μιας τέτοιας ρύθμισης στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αυτή την εβδομάδα». ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε άρθρο που δημοσιεύεται στα αγγλικά στην πανευρωπαϊκή ιστοσελίδα Euractiv και στα γερμανικά στην ιστοσελίδα Das Morning Briefing.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 21/01/2021

Κόσμος