Πολιτική

Η αντίδραση της Άγκυρας στην επέκταση των 12 νμ στο Ιόνιο & οι αλλαγές στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας

21.01.2021 | 09:48

Στην Άγκυρα, οι αλλαγές στην πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ έχουν γίνει αφορμή για έντονες συζητήσεις, αναφορικά με το τι θα γίνει με το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-400 και τα F35, ενώ η Τουρκία αναμένει να δει και αν θα υπάρξει αλλαγή στη στάση Μπάιντεν, καθώς η σχέση του με τον Τούρκο πρόεδρο δεν είναι καθόλου καλή.

Χτες το βράδυ υπήρξε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, με τον Χαμί Ακσόι να απαντά πολύ διπλωματικά και διαφορετικά από την επιθετική τακτική των τελευταίων μηνών, στα όσα είχε δηλώσει ο κ. Δένδιας από το βήμα της Βουλής για την επέκταση των 12 νμ, αλλά και στην ψήφιση από την ελληνική Βουλή της επέκτασης των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια.

Ο Ακσόι αναφέρει ότι είναι σε όλους γνωστή η θέση της Τουρκίας ότι στο Αιγαίο επικρατούν «ειδικές συνθήκες» και δεν πρέπει να υπάρξει μονομερής επέκταση.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Η αύξηση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, καταλήγει νότια της Πελοποννήσου και σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει το Αιγαίο. Η χώρα μας έχει ζωτικά συμφέροντα στο ημίκλειστο Αιγαίο Πέλαγος, όπου επικρατούν ειδικές γεωγραφικές περιστάσεις. Είναι κοινή γνώση πως τα εθνικά ύδατα δεν πρέπει να επεκτείνονται μονομερώς με τρόπο που να εμποδίζει την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την πρόσβαση σε ανοιχτή θάλασσα τόσο στη χώρα μας, όσο και σε τρίτες χώρες».

Σε ό,τι αφορά στις διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας που ξεκινούν εκ νέου στις 25 Ιανουαρίου, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σε αυτό το γύρο των διερευνητικών θα γίνει ένα μάζεμα του τι συζητήθηκε στις προηγούμενες συναντήσεις, ώστε να δημιουργηθεί ένας χάρτης για τις επόμενες συναντήσεις.

 

 

Videos & Απoσπάσματα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ MEGA - 21/01/2021

Πολιτική