Ελλάδα

Άρση μέτρων: Πρώτο μέλημα το άνοιγμα Γυμνασίων – Λυκείων

21.01.2021 | 13:09

Μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου, πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, είναι η λειτουργία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι λοιμωξιολόγοι θα συνεδριάσουν αύριο, Παρασκευή (22/1), με κύριο θέμα την επιστροφή των μαθητών στα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας. Στην συζήτηση έχει μπει αυτή την εβδομάδα και το ενδεχόμενο να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό. Για τον επόμενο μήνα φαίνεται πως μεταφέρεται η συζήτηση για ενδεχόμενο άνοιγμα της εστίασης, με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη να εκφράζει την πεποίθησή του μιλώντας στο MEGA, ότι οι άνθρωποι της εστίασης δεν βιάζονται να ξανά ανοίξουν τις επιχειρήσεις. Όλα αυτά βεβαίως εξαρτώνται άμεσα από την εξέλιξη της επιδημιολογικής εικόνας.

Διστακτικοί εμφανίζονται κυβέρνηση και ειδικοί ως προς άνοιγμα των δραστηριοτήτων, για την ομαλή επιστροφή προς την κανονικότητα. Κύριο μέλημα είναι να ανοίξουν τα γυμνάσια και τα λύκεια χωρίς κεκτημένες ταχύτητες με επικρατέστερες ημερομηνίες τις 25 Ιανουαρίου και 1η Φεβρουαρίου.

Τα βλέμματα προς το παρόν είναι στραμμένα στα στοιχεία τα οποία αναμένονται μέσα στις επόμενες ημέρες, προκειμένου να δουν την αποτύπωση του ανοίγματος του λιανεμπορίου στην εικόνα των κρουσμάτων. Ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης θεωρεί πως τα σχολεία μπορούν να περιμένουν λίγο ακόμη.

Με τα επιδημιολογικά δεδομένα να επηρεάζονται από την κινητικότητα και με τους επιστήμονες να είναι προβληματισμένοι μετά την εμφάνιση του μεταλλαγμένου στελέχους του ιού, οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή στους πολίτες, καθώς το άνοιγμα δεν σημαίνει πως ο ιός δεν παραμονεύει.

Όσον αφορά στην εστίαση ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης δεν αναφέρθηκε σε ημερομηνίες παρά τόνισε πως ούτε οι ίδιοι επιχειρηματίες θέλουν να ανοίξουν και να κλείσουν ξανά.

Ο βαθμός δυσκολίας της εξίσωσης επιστροφής στην κανονικότητα θα κριθεί από την επόμενη εβδομάδα καθώς ο σχετικά μειωμένος αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων δεν αρκεί για να καθησυχάσει τους ειδικούς κυρίως λόγω της κατανομής του ιού στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. Οι αποφάσεις για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό αναμένεται να παρθούν μέσα στο επόμενο διάστημα.

Videos & Απoσπάσματα από ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 21/01/2021

Ελλάδα