Ελλάδα

Αγωνία των ειδικών για τον συνωστισμό – Το άνοιγμα Γυμνασίων – Λυκείων «κλειδώνει» την Παρασκευή

21.01.2021 | 16:41 Eνσωμάτωση

Την Παρασκευή που θα συνεδριάσουν οι ειδικοί της επιτροπής λοιμωξιολόγων αναμένεται να προταθεί το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων.

Εκπτώσεις, προσφορές και κόσμος, πολύς κόσμος σε ατελείωτες ουρές. Στα καταστήματα της Ερμού η αναμονή είναι μεγάλη και όσο η ώρα περνάει όλο και περισσότεροι στέκονται στην σειρά.

Οι Θεσσαλονικείς ξεχύθηκαν στους δρόμους με τα αυτοκίνητα τους και στριμώχνονται στα μαγαζιά σε βαθμό που επιστρατεύονται σεκιούριτι για να βάλουν κάποια τάξη.

Η αγορά της Πάτρας βουλιάζει από την κίνηση και οι καταναλωτές δηλώνουν ικανοποιημένοι από τις τιμές.

Η εικόνα θυμίζει προσκύνημα και οι ουρές στα μεγάλα μαγαζιά black Friday. Η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από την τήρηση των μέτρων.

Οι ειδικοί αφήνουν αιχμές για το αν θα πληρώσουμε ακριβά αυτή την κινητικότητα.

Την Παρασκευή που θα συνεδριάσουν οι ειδικοί της επιτροπής λοιμωξιολόγων αναμένεται να προταθεί το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων.

Η εστίαση μένει για κριθεί αργότερα και πιο προσεκτικά. Αυτό εξάλλου θέλουν και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες, λέει ο υπουργός.

Για απογοητευτική στρατηγική κάνει από την άλλη λόγο ο καθηγητής Μανώλης Δερμιτζάκης ο οποίος υποστηρίζει πως έπρεπε να είχαν ήδη ανοίξει τα σχολεία , πρόβλημα φέρνουν και οι μεταλλάξεις του ιου που μπορεί να ξεφύγουν από το εμβόλιο.

Η κυβέρνηση από την μεριά της σημειώνει πως ήδη έχουν γίνει 107000 δόσεις του εμβολίου ενώ προχωρά το άνοιγμα με το λεγόμενο κυλιόμενο σχέδιο.

Στόχος της κυβέρνησης είναι οι εμβολιασμοί να προχωρήσουν με όσο γίνεται ταχύτερους ρυθμούς ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός απάντησε στους σκεπτικιστές για την πρόταση που έκανε για το πιστοποιητικό.

«Εύλογα οι πολίτες θα αναρωτηθούν εάν αυτό το πιστοποιητικό θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποιου είδους περιορισμό της ελευθερίας μας να ταξιδεύουμε. Όχι, κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί. Δεν θα πρέπει να συγχέουμε ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού με ταξιδιωτικό διαβατήριο.»

Όσοι επιθυμούν να ταξιδέψουν αλλά δεν διαθέτουν πιστοποιητικό, θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν με το υποχρεωτικό μοριακό τεστ (PCR) πριν από την αναχώρηση, rapid test κατά την άφιξη και καραντίνα.

Προτεραιότητα το άνοιγμα γυμνασίων – λυκείων – Πιθανότερη ημερομηνία είναι η 1η Φεβρουαρίου

Το επόμενο βήμα για άνοιγμα των Γυμνασίων και Λυκείων ετοιμάζεται να κάνει η κυβέρνηση η οποία περιμένει αύριο, Παρασκευή, τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής έδειξε ξεκάθαρα ότι η πρώτη προτεραιότητα είναι το να πάρει μπρος και η δευτεροβάθμια εκπαίδευση μετά από πολύ καιρό.

Έτσι, υπό την προϋπόθεση ότι θα το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για άνοιγμα των Γυμνασίων και Λυκείων, από την 1η Φεβρουαρίου.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 21/01/2021