Ελλάδα

Νέες καταγγελίες από φοιτήτριες για τον καθηγητή γεωλογίας

20.01.2021 | 16:59

Ακούγοντας τον καθηγητή ν’ αρνείται όλες τις κατηγορίες και να δηλώνει αθώος, νέες περιπτώσεις φοιτητριών, που μέχρι χθες δεν είχαν μιλήσει ανοιχτά, μοιράζονται πλέον τις ιστορίες τους.

«Ας παρουσιαστεί μπροστά μου-αν μπορεί- να μου πει τι της είπα γιατί τι της έκανα δεν υπάρχει περίπτωση να αποδείξει ή να πει ότι την ακούμπησα ούτε στο χέρι.»Αυτή η συνέντευξη του πρώην καθηγητή γεωλογίας στο LIVE NEWS πυροδότησε νέο κύκλο καταγγελιών εις βάρος του.

«Δεν έχει καν αντιληφθεί τις απεχθείς πράξεις του. Σαφώς και θα βρεθώ απέναντι του στη δικαιοσύνη με θάρρος. Και παρακαλώ όλους να το πράξουν για να μην υπάρξουν στο μέλλον παρόμοια περιστατικά.».

Ακούγοντας τον καθηγητή ν’ αρνείται όλες τις κατηγορίες και να δηλώνει αθώος, νέες περιπτώσεις φοιτητριών, που μέχρι χθες δεν είχαν μιλήσει ανοιχτά, μοιράζονται πλέον τις ιστορίες τους.

«Εγώ σιχάθηκα προσωπικά και γι’ αυτό θέλω να ασχοληθώ και δεν πήρα ακόμα τον πρόεδρο της σχολής να κάνω κι εγώ καταγγελία. Ίσως γίνει αργότερα.»

«Άκουσα όλα αυτά και ταράχτηκα. Μα αυτό… και οι 100 είναι ψεύτικες; Είναι δυνατόν. Θα είμαι η 101η αλλά δεν άντεξα, δεν μπορούσα να μην το πω. Με πνίγει το δίκιο. Πνίγομαι δηλαδή τόσο κόποι, τόσα έξοδα, τόσους αγώνες και να μείνει (η κόρη μου) χωρίς πτυχίο. Δεν μπορούσα να το ανεχτώ.»,αναφέρει η μητέρα της φοιτήτριας.

Φοιτήτρια του Γεωλογικού περιγράφει στο LIVE NEWS τη δική της μαρτυρία, υποστηρίζοντας πως ήταν πάγια τακτική του συγκεκριμένου καθηγητή να κόβει φοιτήτριες από το μάθημα κι έπειτα να τις καλεί στο γραφείο του.

«Θυμάμαι που είχα βγει να δω τη βαθμολογία απ’ έξω και βγήκε από το γραφείο και μου λέει «δεν μου έγραψες, έλα να το συζητήσουμε». Στην αρχή μου ζήτησε μια μεσημεριανή ώρα Κυριακή που η σχολή είναι κλειστή, δεν έχει κανέναν. Δεν πήγα την Κυριακή, πήγα άλλη μέρα καθημερινή. Στην αρχή μου έλεγε για το τι να διαβάσω, τι να προσέξω όλα αυτά και μετά πήγε να με φιλήσει με τράβηξε. Στο στόμα ήρθε μόνος του κι έκατσε δίπλα σε άλλη καρέκλα.»

Τα αγγίγματα στα εργαστήρια

Τη δική της μαρτυρία για τα εργαστήρια παραθέτει μια πρώην φοιτήτριά του.

«Το αποκορύφωμα ήταν τα εργαστηριακά μαθήματα όπου υπήρχαν κ τα πρώτα σημάδια ασέλγειας. Την ώρα την εξέτασης του εργαστηρίου, έβαζε το χέρι του στις πλάτες των κοριτσιών -όποιων ήθελε- και τις χάιδευε, όχι αθώα. Συγκεκριμένα, χάιδευε το σουτιέν. Πολλές ένοιωθαν δυσφορία, του το έλεγαν κι αυτός έκανε πως δεν καταλαβαίνει ή ειρωνευόταν.»

Ο ίδιος ο καθηγητής από την πλευρά του, υποστηρίζει στο Live news ότι η συμπεριφορά του μόνο ως φιλική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.

«Άμα σκεφτείτε ότι έχω υπηρεσία 43 χρόνια στο πανεπιστήμιο και όλα τα εργαστήρια περάσανε από εμένα, όλα τα εργαστήρια, δεν έβαλα τον καθηγητή καμία φορά, να βάλω βοηθούς να τα κάνουνε. Πάντοτε ήμουν μέσα στα εργαστήρια. Με τα παιδιά ήμουνα φιλικότατος.»

«Τι να πω ότι δεν κοιμήθηκα το βράδυ; Τι θα πουν τα παιδιά μου; Θα σκέφτονται αυτόν είχαμε πρότυπο;».

Αυτή η φράση του καθηγητή ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για μητέρα φοιτήτριας που έπεσε, όπως λέει, θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης.

«Όταν άκουσα τον καθηγητή που είπε ότι στεναχωριέμαι για τα παιδιά μου ότι ακούστηκαν αυτά, λέω εμείς αυτά που έγιναν στα δικά μας τα παιδιά που η κόρη μου συγκεκριμένα έμεινε χωρίς πτυχίο τι να πούμε;»

Όπως καταγγέλλει στο LIVE NEWS, η μητέρα απηυδισμένη από την αδιαφορία της σχολής πήγε αυτοπροσώπως στο γραφείο του καθηγητή να ζητήσει εξηγήσεις.

«Αναγκάστηκα να πάω κι εγώ η ίδια να τον συναντήσω. Έγραφε το παιδί καλά και την έκοβε συνέχεια. Μου λέει καλά έγραψε αλλά δεν τα έχει εμπεδώσει καλά. Με ειρωνεία με είχε δεχτεί (στο γραφείο). Όταν του είπα το όνομα με ειρωνεύτηκε κιόλας και στο τέλος μου έδειξε και την πόρτα, την είσοδο για να φύγω.»

Για τις φοιτήτριες ωστόσο, η πόρτα του καθηγητή ήταν πάντα ανοιχτή.

«Δεν είναι καινούριο και το ξέρουν και οι υπόλοιποι μέσα στη σχολή που κάνουν τους ανήξερους. Το ήξερε και ο κοσμήτορας, το ήξερε και ο πρύτανης γιατί δεν έγινε τώρα αυτό, έχουμε πάει πολλές φορές.»

«Πολλές φορές, καλούσε φοιτήτριες τα σαββατοκύριακο στο γραφείο του, εντός πανεπιστήμιου, για να τους βοηθήσει, όπως ισχυριζόταν, με το μάθημα του.»

«Επειδή (η κόρη μου) ήξερε ότι θα γινόταν αυτό έβαλε έξω συμφοιτητές της να την περιμένουν στο διάδρομο και λέει «αν αργήσω παιδιά χτυπήστε την πόρτα» κι έτσι έγινε και τη γλίτωσε.»

Οι φοιτήτριες έχουν ήδη καταθέσει επώνυμες καταγγελίες με την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης να διενεργεί προκαταρκτική εξέταση.

Ο Πρύτανης του ΑΠΘ, κ. Παπαϊωάνου, μιλώντας στο LIVE NEWS αναφέρθηκε σε δύο καταγγελίες, η μία έχει υπογραφεί από οκτώ φοιτήτριας και η άλλη από μια φοιτήτρια γεωλογίας.

«Στην πρώτη περίπτωση πρόκειται για τον καθηγητή γεωλογίας και η άλλη είναι ένας καθηγητής από το τμήμα ιστορίας.

Και οι δύο καταγγελίες έχουν διαβιβαστεί στην εισαγγελεία πρωτοδικών. Εάν πρέπει να γίνουν κι άλλες, το έχω δηλώσει από την πρώτη στιγμή. Είμαστε εδώ τις περιμένουμε.

Να μην υπάρχει φόβος, να μην φοβηθεί κανείς, δεν θα υπάρξει έκθεση κανενός. Όλα θα διερευνηθούν εις βάθος».

Videos & Απoσπάσματα από LIVE NEWS - 20/01/2021

Ελλάδα