Οικονομία

Άνοιγμα του λιανεμπορίου με περιορισμούς: Με SMS, αποστάσεις και διευρυμένο ωράριο

16.01.2021 | 20:53

Το «πράσινο φως» έδωσαν χθες οι λοιμωξιολόγοι για κανονικό άνοιγμα του λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων και ΚΤΕΟ ανά την επικράτεια από τη Δευτέρα. Εξαίρεση αποτελούν οι «κόκκινες» περιοχές, όπου τα καταστήματα θα λειτουργήσουν με τη μέθοδο του click away.

Τα πρώτα δειλά βήματα προς την ελευθερία επιχειρεί η κυβέρνηση με την απόφασή της να απελευθερώσει το λιανικο εμπόριο με τον εμπορικό κόσμο να προσβλέπει στη διάσωση των επιχειρήσεων από την κίνηση της αγοράς.

Από Δευτέρα τα καταστήματα ανοίγουν και στα εμπορικά κέντρα από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Τα μαγαζιά θα επιτρέπεται να υποδέχονται 4 πελάτες ανα 100 τ.μ., με τον αριθμό να αυξάνεται για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον επιφάνειας.

Υπό το φόβο νέας έξαρσης της διασποράς του ιού με εικόνες συνωστισμού το sms 2 θα έχει διάρκεια 2 ώρες προκειμένου να γίνουν οι αγορές.

«Να μην υπάρχει η έννοια της βόλτας, δηλαδή βγαίνω και γυρνάω αενάως στην Ερμού, στην Τσιμισκή και ο ένας γυρνάει, ο άλλος γυρνάει ο τρίτος γυρνάει και τελικά στους δρόμους γίνεται ο χαμός. Αυτό πρέπει να αποφευχθεί γιατί τότε θα έχουμε καταστραφεί.»

Γκάζι – φρένο

Από Δευτέρα ανοίγουν κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής για τα οποία δεν θα υπάρχει χρονικός περιορισμός των 2 ωρών στο γραπτό μήνυμα στο 13033.

«Αντικειμενικά μπορούμε να ανοίξουμε δραστηριότητες με μικρή αύξηση των κρουσμάτων, δηλαδή διαχειρίσιμη αύξηση».

«Θα κάνουμε υπομονή όλοι, θα ακολουθήσουμε αυτές τις οδηγίες για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί και ευτυχώς για πρώτη φορά έχουμε μπροστά το φως στην άκρη του μεγάλου τούνελ στη διάρκεια αυτών των 11 μηνών που είναι ο εμβολιασμός.»

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι όλα μπορεί να ανατραπούν αν χαλαρώσουν τα μέτρα προστασίας.

«Όλα τίθενται υπο αναθεώρηση. Να μην λέμε ότι κάναμε ένα βήμα και δεν πρόκειται να το πάρουμε πίσω. Αν χρειαστεί θα κάνουμε βήματα και προς τα πίσω».

Αναμονή για Γυμνάσια – Λύκεια

Τα μέτρα θα δοκιμαστούν παράλληλα με το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων με τους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων να συνεχίζουν όπως όλα δείχνουν και αυτό το μήνα την τηλεκπαίδευση.

«Ακόμα δεν έχουμε εισήγηση των ειδικών για το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων. Είμαστε σε συνεχή επαφή μαζί τους και θέλω να πιστεύω ότι αμέσως επόμενο διάστημα θα συζητήσουμε εκ νέου για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια.»

Με click away θα συνεχίσουν να λειτουργούν οι κόκκινες περιοχές που έχουν τεθεί σε αυστηρή καραντίνα.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 16/01/2021

Οικονομία