Κόσμος

Έσπασε το φράγμα των δύο εκατομμυρίων ανθρώπινων ζωών ο κορωνοϊός

16.01.2021 | 21:22 Eνσωμάτωση

Όπως υπογράμμισε ο οργανισμός είναι σαν πέφτει κάθε μέρα ένα αεροπλάνο επί ένα χρόνο. Απελπιστική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Βρετανίας και των ΗΠΑ. Δραματική είναι η κατάσταση στη Βραζιλία όπου οι κλινικές έχουν μείνει χωρίς οξυγόνο.

Οι νεκροί του κορωνοϊού ξεπέρασαν τα 2 εκατομμύρια παγκοσμίως. Την ώρα που τα εμβόλια δίνουν ελπίδα, ένας άνθρωπος πεθαίνει από κορωνοϊό κάθε 8 δευτερόλεπτα.

Σε διάστημα ενός χρόνου η πανδημία στοίχισε περισσότερες ζωές από ότι στοιχίζουν συνδυαστικά ο ιός HIV, η ελονοσία, η γρίπη και η χολέρα.

Στη Βρετανία, ο εμβληματικός Καθεδρικός Ναός του Λιχφιλντ μετατράπηκε σε εμβολιαστικό κέντρο.

Με σχεδόν 56 χιλιάδες νέα κρούσματα και 1280 νεκρούς  η χώρα κλείνει όλους τους ταξιδιωτικούς διαδρόμους από τη Δευτέρα, για να προστατευτεί από τυχόν άγνωστες μεταλλάξεις του κορωνοϊου.

Στα νοσοκομεία της Αγγλίας η κατάσταση είναι απελπιστική. Φως στο τούνελ οι στιγμές ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. Στο νοσοκομείο του Σάρεϊ, αυτό το ηλικιωμένο ζευγάρι μπόρεσε να ξανασυναντηθεί χάρη στις προσπάθειες των νοσηλευτών. Κρατώντας ο ένας το χέρι το άλλου, κατάφεραν να πουν το τελευταίο αντίο.

Οι ΗΠΑ διατηρούν την αρνητική πρωτιά, με τη χώρα να καταγράφει πάνω απο 3800 νεκρούς σε μία ημέρα.

Mέχρι το Μάρτιο η βρετανικη μετάλλαξη του ιού θα μπορούσε να γίνει το κυρίαρχο στέλεχος στις ΗΠΑ μέχρι τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων

Σε δραματική κατάσταση βρίσκεται η Βραζιλία, όπου μια νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού έχει επιταχύνει το ρυθμό εξάπλωσης της πανδημίας. Η χώρα μετράει πάνω από 1100 νεκρούς (τρυπημα), ενώ στην πολιτεία Αμαζόνας στον βορρά της Βραζιλίας, οι κλινικές έχουν μείνει χωρίς οξυγόνο.

Χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλο εκατοντάδες Βραζιλιάνοι απολαμβάνουν τον ήλιο και τη θάλασσα σα να μη υπάρχει κορωνοιός.

Οι φωτογραφίες από τις κατάμεστες πλαζ του Ριο ντε Τζανέιρο προκαλούν την ώρα που στην πόλη Μανάους, η οργή ξεχειλίζει.

Συγγενείς ασθενών σχηματίζουν ουρές για να αγοράσουν μονοι τους μια φιάλη οξυγόνου –ακόμη και στη μαύρη αγορά- και να την παραδώσουν στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύονται οι δικοί τους.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 16/01/2021