Πολιτική

Προκαλεί η Άγκυρα – Τουρκική ακταιωρός παρενόχλησε ελληνικό αλιευτικό

15.01.2021 | 13:33 Eνσωμάτωση

Εξακολουθεί την πολιτική των προκλήσεων η Άγκυρα λίγες μόλις μέρες πριν την έναρξη των ελληνοτουρκικών διερευνητικών συνομιλιών. Τουρκική ακταιωρός παρενόχλησε χτες με επικίνδυνους ελιγμούς ελληνικό αλιευτικό στην περιοχή των Ιμίων ενώ σήμερα με navtex η Άγκυρα δεσμεύει παράνομα για ασκήσεις με πυρά θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λέσβου, Λήμνου και Αη Στράτη.

Λίγες ημέρες πριν την έναρξη των διερευνητικών, η Τουρκία επανέρχεται στις προκλήσεις με τουρκική ακταιωρό να παρενοχλεί ελληνικό αλιευτικό στην περιοχή των Ιμίων.

Τουρκική ακταιωρό πλησιάζει σχεδόν σε σημείο επαφής με ελληνικό αλιευτικό απειλώντας να το βυθίσει ενώ στην συνέχεια σκάφος του λιμενικού που αν και υστερεί σε μέγεθος ορμά και μπαίνει στη μέση για να προστατέψει τους ψαράδες.

Η Άγκυρα διεκδικώντας δικαιοδοσία στο μισό Αιγαίο χαρακτήρισε Ελληνική ΝΟΤΑΜ για άσκηση της πολεμικής αεροπορίας από τις 25 έως τις 28 Ιανουαρίου, άκυρη, καθώς στο νότιο τμήμα της επικαλύπτει μέρος περιοχής που θεωρεί ότι έχει δεσμεύσει για όλο το 2021, χωρίς βέβαια να έχει το σχετικό δικαίωμα.

Παράλληλα με παράτυπη NAVTEX προχώρησε στην δέσμευση περιοχής μεταξύ Λήμνου, Αη Στράτη και Λέσβου για άσκηση στις 19 Ιανουαρίου.

Όλα αυτά και ενώ σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Ανατολή πρόκειται να ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα οι συζητήσεις σε επίπεδο στρατιωτικών τεχνικών κλιμακίων στο ΝΑΤΟ, κάτι που προς το παρόν αρνείται το ΓΕΕΘΑ.

Ο υπεύθυνος επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας σήμερα υπενθύμισε το νεοοθωμανικό όραμα για την περιοχή.

Η Αθήνα πέρα από τον διπλωματικό μαραθώνιο του Νίκου Δένδια ο οποίος χθες εξήρε την πλήρη ευθυγράμμιση της Βόρειας Μακεδονίας με την θέση της ΕΕ για την Τουρκίας συνεχίζει με ταχύτατους ρυθμούς την ενδυνάμωση των Ενόπλων Δυνάμεών της με τα πρώτα Ραφάλ να φτάνουν το καλοκαίρι.

Η εξέλιξη αυτή έχει θορυβήσει την Άγκυρα που σήμερα προχώρησε σε άσκηση αεράμυνας στην περιοχή της Σμύρνης.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 15/01/2021