Υγεία

Το Σάββατο ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους άνω των 85 ετών

12.01.2021 | 20:20 Eνσωμάτωση

Περισσότερα από 60.000 sms χουν σταλεί από χθες σε ηλικιωμένους άνω των 85 ετών ειδοποιώντας τους για το ραντεβού του εμβολιασμού τους.

«Ήρθατε για να εγγραφούμε στην πλατφόρμα για το εμβόλιο; Ναι. Πόσο χρονών είστε; 85». 

Ο κύριος Χρήστος έμαθε πως η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό άνοιξε κι αμέσως έσπευσε στον φαρμακοποιό της γειτονιάς του για να τον βοηθήσει να κλείσει ραντεβού.

«Το περίμενα, γιατί εμείς οι ηλικιωμένοι φόβο είχαμε» ανέφερε ο ηλικιωμένος μιλώντας στο MEGA.

Από νησί σε νησί για το εμβόλιο

Οι εμβολιασμοί του γενικού πληθυσμού θα ξεκινήσουν στις 16 Ιανουαρίου, από τους πολίτες άνω των 85 ετών. Ωστόσο δεν έλειψαν και τα ευτράπελα, όπως στη Ρόδο, όπου το σύστημα έστελνε τους κατοίκους να εμβολιαστούν στη Λέρο, καθώς δεν ανίχνευε το εμβολιαστικό κέντρο του νησιού.

Η διοίκηση του νοσοκομείου ΚΑΤ ενημέρωσε σήμερα όλους τους γιατρούς του νοσοκομείου ότι θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα να συνδράμουν στην εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της ΟΕΝΓΕ Πάνο Παπανικολάου, «εμβολιαστικά κέντρα για το γενικό πληθυσμό απ’ ότι φαίνεται προς το παρόν θα είναι μόνο τα νοσοκομεία».

«Αυτό σημαίνει ότι πάνω από 1.000 άνθρωποι θα έρχονται καθημερινά στα νοσοκομεία, με κίνδυνο διασποράς, τη στιγμή που έχουν απαγορευτεί ακόμα και τα επισκεπτήρια» σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος.

Ασαφές παραμένει, στο μεταξύ, με ποιο τρόπο θα εμβολιαστούν οι ηλικιωμένοι που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα. Η αγωνία στη φωνή του κυρίου Δημήτρη, για την κατάκοιτη μητέρα του, είναι έκδηλη.

Ραντεβού σε ΚΕΠ και φαρμακεία

Με την αστυνομική ταυτότητα και τον ΑΜΚΑ οι πολίτες μπορούν να κλείσουν στα ΚΕΠ και στα φαρμακεία, τα ραντεβού για την πρώτη και τη δεύτερη δόση για τον εμβολιασμό.

Όσοι είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση έχουν αρχίσει ήδη να λαμβάνουν sms στα κινητά τους, με την ημερομηνία, την ώρα και τον τόπο εμβολιασμού.

«Ακόμα κι αυτοί που ήταν εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση ήρθαν για να ενημερωθούν πώς μπορούν να αλλάξουν ενδεχομένως ή να ακυρώσουν κάποιο ραντεβού» πρόσθεσε ο φαρμακοποιός Μάριος Μαρτσούκος.

Μπαίνοντας στην ηλεκτρονική πλατφόρμα emvolio.gov.gr οι πολίτες μπορούν να προγραμματίσουν το ραντεβού τους, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς taxisnet, τον ΑΜΚΑ και το ονοματεπώνυμό τους.

Επιχείρηση εμβόλιο

Από σήμερα, Τρίτη, άρχισαν σε 18 νησιά οι εμβολιασμοί. Τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί σε 13 ακόμα.

Οι εμβολιασμοί των κατοίκων στα μικρά και ακριτικά νησιά θα πραγματοποιηθούν από το υγειονομικό προσωπικό των πλησιέστερων νοσοκομείων, με τη συνδρομή των ενόπλων δυνάμεων, της Πολιτικής Προστασίας και του Λιμενικού.

Ενδεικτικά, ειδικά κλιμάκια από τη Λήμνο θα αποβιβαστούν στον Άγιο Ευστράτιο, από τη Ρόδο στην Κάρπαθο, από τη Σάμο στο Αγαθονήσι, κ.ο.κ.

Στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι να εμβολιαστούν περισσότεροι από 220.000 Έλληνες μέχρι τέλος Ιανουαρίου.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 12/01/2021