Κόσμος

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ουάσινγκτον για την ορκωμοσία Μπάιντεν

12.01.2021 | 21:12 Eνσωμάτωση

Σε διαρκή συναγερμό παραμένουν οι Ηνωμενες Πολιτείες 8 ημέρες πριν την ορκωμοσία Μπαιντεν με το FBI να έχει αποκαλύψει ήδη 3 σχέδια εισβολής στο Καπιτώλιο την ημέρα της ορκωμοσίας καθώς και την "μεγαλύτερη διαδήλωση ενόπλων όλων των ετών". Σήμερα ξεκίνησε και η διαδικασία παραπομπής του Ντόναλντ Τραμπ στην Βουλή των αντιπροσώπων.

Χιλιάδες μέλη της εθνοφρουράς αναπτύσσονται ήδη στην Ουάσιγκτον, που με εντολή του Ντόναλντ Τραμπ κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Γύρω από το Καπιτώλιο, έχει ήδη ανεγερθεί μεταλλικός φράχτης, ύψους άνω των δύο μέτρων, ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη σκηνών, όπως αυτή από την πρωτοφανή εισβολή της περασμένη εβδομάδας…

Οι αρχές αποκάλυψαν τουλάχιστον τρία σχέδια νέων επιθέσεων στο Καπιτώλιο έως την ορκωμοσία Μπάιντεν, στις 20 Ιανουαρίου. Μία από αυτές περιγράφεται ως «η μεγαλύτερη διαδήλωση ενόπλων στην αμερικανική ιστορία».

«Το FBI προειδοποιεί ότι οργανώνονται διαδηλώσεις ενόπλων στην Ουάσιγκτον και στις πρωτεύουσες των 50 πολιτειών της χώρας, έως την ορκωμοσία Μπάιντεν. Ανέφερε επίσης ότι εξετάζει απειλές κατά του εκλεγμένου προέδρου, της εκλεγμένης αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις και της προέδρου της Βουλής, Νάνσι Πελόσι.»

Ενδεικτικό του εκρηκτικού κλίματος; Το απειλητικό μήνυμα στον τηλεφωνητή του βουλευτή των Δημοκρατικών, Ντέιβιντ Σιλίνι: εκ των συντακτών του άρθρου παραπομπής του Ντόναλντ Τραμπ για υποκίνηση εξέγερσης.

Τα νεύρα όλων είναι τεντωμένα. Δημοσιογράφος του CNN ξέσπασε στο άκουσμα σχολίου ενός βοηθού του Τραμπ ότι ο απερχόμενος πρόεδρος είναι «ίσως ο πιο αρρενωπός άνδρας» που πέρασε ποτέ από τον Λευκό Οίκο.

Το ανθρωποκυνηγητό για την σύλληψη των εισβολέων στο Καπιτώλιο συνεχίζεται. Ενώ αρκετοί αστυνομικοί έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Για ορισμένους μάλιστα ερευνάται πιθανή συνέργεια με τον φανατισμένο όχλο.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 12/01/2021