Πολιτική

Στις 25 Ιανουαρίου ξεκινούν οι διερευνητικές Ελλάδας – Τουρκίας

12.01.2021 | 20:55 Eνσωμάτωση

Η Αθήνα προσέρχεται με μειωμένες προσδοκίες στις συναντήσεις, καθώς η Άγκυρα δεν κρύβει την πρόθεσή της να ανοίξει όλη τη βεντάλια των διεκδικήσεών της.

Πέντε μήνες πρωτοφανούς κρίσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με το διπλωματικό θερμόμετρο να ανεβαίνει στα ύψη αλλά και η απειλή κυρώσεων από την Ευρώπη ξεπάγωσαν τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας.

Η Ελλάδα αποδέχθηκε την επίσημη πρόσκληση της Τουρκίας και έτσι ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών θα διεξαχθεί στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου. Το νήμα για την Ελλάδα θα ξαναπιάσει από εκεί που το άφησε ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας το 2016 ο πρέσβης επι τιμή Παύλος Αποστολίδης.

Ο Νίκος Δένδιας έστειλε μήνυμα ενόψει των διερευνητικών επαφών οτι η Ελλάδα δεν αποποιείται την κυριαρχίας της.

Ο Ερντογάν πλέον δείχνει ένα άλλο πρόσωπο και επιστρέφει στο προσφιλές του «καζαν-καζάν» αφήνοντας ωστόσο σπόντες για την Ελλάδα.

«Κάποια μέλη της Ε.Ε τα διμερή τους ζητήματα προσπάθησαν να τα επιλύσουν στους διαδρόμους της Ε.Ε. Εκμεταλλεύτηκαν την ατζέντα της Ε.Ε και κρύφτηκαν πίσω από την αλληλεγγύη των χωρών – μελών» σημείωσε ο τούρκος πρόεδρος.

Οι δύο χώρες όμως ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες. Η Ελλάδα συζητά μόνο για τις θαλάσσιες ζώνες

Η Τουρκία έχει απλωμένη μια τεράστια βεντάλια διεκδικήσεων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Η τουρκική διπλωματία θα επιδιώξει να βάλει στο τραπέζι την δική της θεώρηση περι θαλασσίων ζωνών, θα επιμείνει ότι χωρικά ύδατα και εθνικός εναέριος χώρος της Ελλάδας είναι τα 6 ν.μ.

Η Αθήνα αναμένει από την τουρκική ομάδα εμμονή στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αν. Αιγαίου θέτοντας παράλληλα θέμα κυριαρχίας ελληνικών νησίδων.

Με οδηγό το δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας» η τουρκική πλευρά διεκδικεί επί της ουσίας αρμοδιότητα έρευνεας και διάσωσης στο μισό Αιγάιο, ανατολικά του 25ου μεσημβρινού.

Με δεδομένο τον τουρκικό αναθεωρητισμό, οι αναλυτές προβλέπουν θερμό καλοκαίρι σε περίπτωση αποτυχίας και αυτού του γύρου διερευνητικών επαφών.

Στην πρόσκληση Τσαβούσογλου για συνάντηση με τον Νίκο Δένδια στα Τίρανα, διπλωματικές πηγές στην Αθήνα έδειχνα στο τουρκικό υπουργείο την επίσημη διπλωματική οδό.

«Βεβαίως, ο κ. Δένδιας παραμένει ανοιχτός στο ενδεχόμενο μίας συνάντησης με τον κ. Τσαβούσογλου, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες» ανέφεραν.

Μετά το Ιόνιο ο Νίκος Δένδιας προανήγγειλε επέκταση χωρικών υδάτων στην Κρήτη και στο Αιγαίο.

Την Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών θα ενημερώσει τα κόμματα σχετικά με τις λεπτομέρειες των διερευνητικών επαφών.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 12/01/2021