Κόσμος

Κορωνοϊός: Αίτηση έγκρισης κατέθεσε η AstraZeneca στην ΕΕ – Το «διαβατήριο κορωνοϊού»

12.01.2021 | 13:23 Eνσωμάτωση

Αίτηση για έγκριση του εμβολίου της κατέθεσε σήμερα στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου η φαρμακευτική AstraZeneca αυξάνοντας τις πιθανότητες να αποκτήσει η Ευρώπη και τρίτο εμβόλιο.

Πρόκειται για το πιο φθηνό εμβόλιο καθώς κοστίζει 1,78 ευρώ ενώ αυτό της Pfizer 12 ευρώ και της Moderna 14.

Ο ΕΜΑ έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να εγκρίνει το συγκεκριμένο εμβόλιο αυτό το μήνα.

Κοινοτικές πηγές επεσήμαναν στο MEGA ότι μέχρι τώρα η EE έχει εξασφαλίσει συνολικά 760 εκ δόσεις που καλύπτουν το 50% του ευρωπαϊκού πληθυσμού.

Με τα εμβόλια της AstraZeneca και αυτό της Johnson & Johnson – το οποίο είναι επόμενο στη σειρά για έγκριση – θα μπορεί να καλυφθεί το 80% του ευρωπαϊκού πληθυσμού.

Για αυτό όπως είπαν οι πηγές η Ευρώπη έχει αρκετά εμβόλια ώστε να μην χρειάζονται τα κράτη να κάνουν ξεχωριστές συμφωνίες με τις φαρμακευτικές όπως έκανε η Γερμανία.

«Διαβατήριο κορωνοϊού» για αεροπορικά ταξίδια πρότεινε ο Μητσοτάκης

Στο μεταξύ, σε επιστολή του προς την Πρόεδρο της Κομισιόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνει να συμφωνήσουν όλα τα κράτη σε ένα «διαβατήριο κορωνοϊού» για τα ταξίδια των Ευρωπαίων.

Αυτό αναφέρει το Politico, ο πρωθυπουργός στην επιστολή του λέει ότι η Ελλάδα δεν θα καταστήσει υποχρεωτικό αυτό το διαβατήριο αλλά θα αποτελέσει κίνητρο για τους πολίτες να εμβολιαστούν καθώς όταν ταξιδεύουν δεν θα χρειάζονται τεστ ούτε να μπουν σε καραντίνα.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 12/01/2021