Υγεία

Ετοιμάζεται η άμυνα για το 3ο κύμα του κορωνοϊού

12.01.2021 | 19:59 Eνσωμάτωση

Βέβαιη θεωρούν πλεόν οι λοιμοξιολόγοι την έλευση του τρίτου κύματος της πανδημίας με τους ειδικούς να μιλούν για «σοκ και δεος».

Γεμάτες εντατικές, ασθενοφόρα να πηγαινοέρχονται και ένας ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων και θυμάτων που δεν θα είναι διαχειρίσιμος. Έτσι περιγράφουν οι ειδικοί το τρίτο κύμα της πανδημίας.

Η τελική επίθεση του ιού θα ξεκινήσει όπως εκτιμούν οι ειδικοί τις επόμενες εβδομάδες.

Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει τις αιτίες που ανοίγουν τη κερκόπορτα στον κορωνοϊό. Η πρώτη και βασική είναι η μη τήρηση των μέτρων, με το αποτύπωμα της χαλάρωσης των εορτών να τρομάζει.

Ακολουθεί ο καλύτερος σύμμαχος του ιου που δεν είναι άλλος από τον καιρό και την ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας. Το τρίτο συστατικό του εκρηκτικού κοκτέιλ είναι η αυξημένη κινητικότητα ως απόρροια του ανοίγματος των σχολείων και τυχόν άλλων δραστηριοτήτων που θα ακολουθήσουν.

Ο φόβος της Αττικής

Μια έκρηξη κρουσμάτων στην Αττική είναι εκείνο που τρέμουν οι ειδικοί. Εδώ και 10 μέρες εξετάζουν την επιδημιολογική εικόνα κάθε ενότητας του λεκανοπεδίου. Το κέντρο της Αθήνας είναι η περιοχή που καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα στη χώρα.

Το πρόβλημα στο κέντρο των Αθηνών άρχισε να διαφαίνεται στις 5 Ιανουαρίου με 75 κρούσματα. Σήμερα στην καρδιά της Αθήνας εντοπίστηκαν 106 μολύνσεις ενώ την ίδια μέρα ολόκληρος ο νομός Θεσσαλονίκης είναι 99.

Αν η Αθήνα γίνει… Θεσσαλονίκη «plan b» με μεταφορές ασθενών σε άλλες περιοχές δεν υπάρχει. Το σύστημα Υγείας στην πρωτεύουσα που άντεξε μέχρι σήμερα, θα κινδυνέψει με κατάρρευση.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 12/01/2021