Υγεία

Αρχίζει ο εμβολιασμός για πολίτες άνω των 85 ετών – Ποια είναι η διαδικασία

11.01.2021 | 13:19 Eνσωμάτωση

Ανοίγει το απόγευμα η πλατφόρμα για τα ραντεβού των εμβολιασμών αρχικά για τους άνω των 85 ετών. Η άυλη συνταγογράφηση, η ψηφιακή πλατφόρμα emvolio.gov.gr, τα ΚΕΠ, καθώς και τα 11.000 φαρμακεία της χώρας, τίθενται στη διάθεση των πολιτών. Την ίδια ώρα, η ανησυχία των επιστημόνων παραμένει για το βαρύ ιικό φορτίο που παρουσιάζουν περιοχές της χώρας. Η Αττική κατέγραψε και πάλι χθες τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων, 171 ενώ ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 75.

Crash test για την σταδιακή άρση του lockdown αποτελεί το σημερινό άνοιγμα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, μετά από δύο μήνες, με τις υγειονομικές αρχές να προχωρούν με εξαιρετικά συντηρητικά βήματα, αφού αυτή την εβδομάδα αναμένεται να αρχίσει να φαίνεται στα επιδημιολογικά δεδομένα το μέγεθος της εορταστικής διασποράς.

Το περασμένο 24ωρο πραγματοποιήθηκαν 19.708 τεστ και εντοπίστηκαν 445 νέα κρούσματα κορωνοϊού. 36 ασθενείς κατέληξαν, ενώ οι διασωληνωμένοι μειώθηκαν περαιτέρω, στους 353. Τους ειδικούς προβληματίζει η συμπεριφορά των Αθηναίων που με έναυσμα τον καλό καιρό του Σαββατοκύριακου ξεχύθηκαν σε δρόμους και παραλίες, ενώ το λεκανοπέδιο έχει από μέρες αρχίσει να εξωτερικεύει πρόδρομα φαινόμενα πανδημικού αναβρασμού.

Η επάνοδος στην κανονικότητα συνδέεται με το ποσοστό ανοσίας του πληθυσμού στον κορωνοϊό. Σήμερα το απόγευμα ανοίγει η πλατφόρμα εμβολιασμού, αρχικά για τα άτομά άνω των 85 ετών.

Για την ενεργοποίηση της Άυλης Συνταγογράφησης, οι πολίτες θα χρειαστούν κωδικό TaxisNet και ΑΜΚΑ, κινητό τηλέφωνο ή διεύθυνση email. Όσοι δεν είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα πρέπει να μπουν στην ιστοσελίδα emvolio.gov.gr Οι πολίτες που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα θα μπορούν να επισκέπτονται τα ΚΕΠ ή τα φαρμακεία. Aλλαγές στα ραντεβού εμβολιασμού γίνονται δεκτές μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και μόνο για μία φορά.

Τρεις ημέρες πριν από το ραντεβού τους, οι πολίτες θα λαμβάνουν ένα μήνυμα υπενθύμισης με την τοποθεσία, την ώρα και την ημέρα του εμβολιασμού. Τόσο για την πρώτη όσο και για την δεύτερη δόση.

Μέχρι χθες είχαν γίνει 44.080 εμβολιασμοί. Οι υγειονομικές αρχές εκτιμούν ότι μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, η Ελλάδα θα έχει καθημερινά δυνατότητα διενέργειας 17.500 εμβολίων.

Στην Ελευσίνα, η οποία είναι άλλη μια από τις περιοχές όπου παρατείνεται το σκληρό lockdown έως τις 18 Ιανουαρίου λόγω του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου που παρουσιάζει η περιοχή, η κίνηση στους δρόμους είναι αυξημένη. Οι πολίτες λένε ότι ένας από τους λόγους που υπάρχει έντονη κινητικότητα είναι και το άνοιγμα των σχολείων. Η ανησυχία παραμένει τόσο στους κατοίκους της περιοχής όσο και στους λοιμωξιολόγους εξαιτίας της πληρότητας των νοσοκομείων, αλλά και της έλευσης της κακοκαιρίας.

Στα Καλάβρυτα υπάρχει αυξημένη ανησυχία από κρούσματα που παρουσιάστηκαν σε γηροκομείο της περιοχής. Συγκεκριμένα, 26 κρούσματα έχουν εντοπισθεί, εκ των οποίων 13 ηλικιωμένοι τρόφιμοι. Έχει ξεκινήσει η ιχνηλάτηση από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 11/01/2021