Κόσμος

ΗΠΑ: Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί πιέζουν για άμεση απομάκρυνση Τραμπ

11.01.2021 | 14:24

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι Δημοκρατικοί εντείνουν τις προσπάθειες να απομακρυνθεί πάση θυσία από τον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ, πριν από την ορκωμοσία Μπάιντεν, στις 20 του μήνα.

Σχεδόν πέντε 24ωρα μετά την πρωτοφανή εισβολή του φανατισμένου όχλου στο Καπιτώλιο, κι ενώ οι ομοσπονδιακές αρχές ακούν διώξεις στον ένα μετά τον άλλο τους πρωταγωνιστές των βίαιων επεισοδιών, στο Κογκρέσο οι Δημοκρατικοί –μαζί τους και Ρεπουμπλικανοί- κινούν τις διαδικασίες για να λογοδοτήσει αυτός που θεωρείται βασικός υπαίτιος για υποκίνηση ανταρσίας: ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Σε επιστολή προς τους συναδέλφους της, που έστειλε χθες το βράδυ, η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόσι αναφέρει ότι καταθέτει σήμερα ψήφισμα, δίνοντας στον αντιπρόεδρο Πενς διορία 24 ωρών για να αποφασίσει εάν θα ενεργοποιήσει την 25η Τροπολογία. Εάν δεν το κάνει, η Βουλή θα κινήσει τη διαδικασία της αποπομπής, ακόμη και την Τετάρτη. Το ερώτημα είναι τι θα γίνει στη Γερουσία.

Στην Ουάσιγκτον κυκλοφορούν ήδη διάφορα σενάρια για το πώς θα μπορούσε να προχωρήσει η διαδικασία, καθώς απομένουν πια λιγότερες από δέκα ημέρες μέχρι την ορκωμοσία Μπάιντεν ως 46ου προέδρου, μετά την οποία, μάλιστα, οι Δημοκρατικοί θα έχουν τον πλήρη έλεγχο και του Κογκρέσου.

Απομάκρυνση πάραυτα του Τραμπ από τον Λευκό Οίκο ζητούν στελέχη των Ρεπουμπλικανών.

Λάβρος κατά του Τραμπ ήταν ο Ρεπουμπλικανός πρώην κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, παραλληλίζοντας τα έκτροπα στο Καπιτώλιο με τη Νύχτα των Κρυστάλλων.

Νέα δημοσκόπηση (ΠΗΓΗ: ABC News /Ipsos) δείχνει ότι το 56% των Αμερικανών τάσσονται υπέρ της άμεσης απομάκρυνσης του Τραμπ από τον Λευκό Οίκο, πριν λήξει και τυπικά η θητεία του, στις 20 του μήνα.

Videos & Απoσπάσματα από ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 11/01/2021

Κόσμος