Κόσμος

Ισπανία: Τέσσερις νεκροί από το κύμα κακοκαιρίας

10.01.2021 | 20:04 Eνσωμάτωση

Απίστευτες εικόνες έρχονται από την Ισπανία. Όλη η χώρα έχει παγώσει. Στην Μαδρίτη χιόνιζε επί 30 ώρες, ενώ οι χαμηλές θερμοκρασίες σημειώνουν ρεκόρ 25 ετών! Δυστυχώς 4 άτομα έχασαν τη ζωή τους από την κακοκαιρία, ενώ ακόμα και η έξοδος για τα ψώνια της ημέρας είναι για τους κατοίκους μία πρόκληση.

Τα εκχιονιστικά μηχανήματα καθαρίζουν τους δρόμους για να περάσουν τα κονβόι που μεταφέρουν τρόφιμα και εμβόλια κατά του κορωνοϊού σε περιοχές που αποκλείστηκαν από την κακοκαιρία. Μετά τις σφοδρές χιονοπτώσεις του Σαββάτου, από σήμερα στη χώρα αναμένονται θερμοκρασίες Σιβηρίας.

Η χώρα έχει παραλύσει. Σταμάτησαν όλες οι συγκοινωνίες, έκλεισε ακόμα και το μετρό.
Οι δρόμοι παραμένουν απροσπέλαστοι.

«Είχα πτήση για τη Χιλή όμως αποκλείστηκα στη Μαδρίτη. Μετά σκέφτηκα να επιστρέψω στο σπίτι μου, στη Μάλαγα, όμως κόλλησα εδώ. Σήμερα ξεμείναμε από λύσεις.»

Ομάδες της Πολιτικής προστασίας, της πυροσβεστικής και του στρατό συμμετέχουν στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού.

«Ο βασικός στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που βρίσκονται στους δρόμους στα αυτοκίνητα τους.»

Στη Μαδρίτη χιόνιζε συνεχώς επί 30 ώρες. Οι κάτοικοι βγήκαν μαζικά στους δρόμους για
να απολαύσουν το χιόνι με βόλτες, χιονοπόλεμο, κάνοντας σκι και σνόουμπορντ.

«Δεν θα πίστευα ποτέ ότι θα έκανα σκι μπροστά στο μουσείο Πράντο.»

Οι ώρες δεν ήταν τόσο διασκεδαστικές για όσους χρειάστηκαν ιατρική βοήθεια. Μια γυναίκα γέννησε μέσα στο ασθενοφόρο που τη μετέφερε στο νοσοκομείο.

Ακόμη και η έξοδος για τα ψώνια της ημέρας είναι πρόκληση για τους κατοίκους. Στα καταστήματα τροφίμων εμφανίζονται οι πρώτες ελλείψεις.

Οι χιονοπτώσεις σταμάτησαν στη Μαδρίτη όμως θα συνεχιστούν σε άλλες περιοχές. Στην ισπανική πρωτεύουσα η θερμοκρασία αναμένεται να πέσει στους – 10 βαθμούς Κελσίου, κάτι που έχει να συμβεί από τον Ιανουάριο του 1946.

Τουλάχιστον τέσσερα είναι τα θύματα της κακοκαιρίας. Ένα ζευγάρι στη Μάλαγα πνίγηκε όταν το αυτοκίνητο τους παρασύρθηκε από χείμαρρο. Η σορός ενός άνδρα βρέθηκε κάτω από το χιόνι στη Μαδρίτη και ένας άστεγος πέθανε από το κρύο στα βορειοανατολικά της χώρας.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 10/01/2021