Πολιτική

Αλλάζει ρότα ο Ερντογάν υπό τον φόβο αμερικανικών κυρώσεων

10.01.2021 | 20:55 Eνσωμάτωση

Μία εβδομάδα πυκνών εξελίξεων στα Εθνικά Θέματα ξεκινά κυρίες και κύριοι αύριο. Στη βουλή προωθούνται τα νομοσχέδια για την αγορά των γαλλικών μαχητικών Rafale καθώς και της επέκτασης των θαλασσίων συνόρων της χώρας στα 12 ναυτικά μίλια, στο Ιόνιο. Την ίδια ώρα, ο Ερντογάν επιχειρεί εκ νέου άνοιγμα προς τις Βρυξέλλες.

Με τις κυρώσεις από τις ΗΠΑ να θεωρούνται βέβαιες πλέον υπό την προεδρία Μπάιντεν, ο Ταγιπ Ερντογαν εχει ξεκινήσει μια επίθεση αγάπης προς την ευρωπαϊκή ένωση.

Σε τηλεδιάσκεψη που είχε με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν μετα από καιρό θυμήθηκε ξανά ότι η Τουρκία έχει ευρωπαϊκή προοπτική και ζήτησε φωτογραφίζοντας την Ελλάδα, την Γαλλία και την κυρο να σταματήσει η ρητορική κατά της Αγκύρας.

Η Άγκυρα θέλει να γυρίσει μία νέα σελίδα στις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2021. Το 2020 δεν αξιοποιήθηκε, λόγω των ιδιοτροπιών και των τεχνητών προβλημάτων από κάποια μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ευρωπαϊκό κουστούμι  της Αγκύρας  δεν κρύβει βέβαια την αγωνία για τις ευρωπαϊκές κυρώσεις που θα συζητηθούν την άνοιξη ενώ ο τούρκος υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σπεύδει στις Βρυξέλλες προς αναζήτηση συμμάχων.

Η Αθήνα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και ετοιμάζεται σε διπλωματικό επίπεδο. Δηλώνει έτοιμη για επανέναρξη του διαλόγου από εκεί που σταμάτησαν οι διερευνητικές επαφές ενώ την ιδία στιγμή χτίζει τις συμμαχίες της.

Η σημερινή  Τουρκία αποκλίνει  από την Τουρκία των αρχών της δεκαετίας του 2000 όταν προσέβλεπε στην ευρωπαϊκή ένταξη. Αλλά βέβαια ουδείς μπορεί να αποφασίσει νέα αλλαγή πορείας για λογαριασμό της. Εγώ το εύχομαι από καρδιάς

Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η εβδομάδα που ξεκινά καθώς την δευτερά κατατίθεται στην βουλή και στην επιτροπή εξοπλισμών η συμφωνία για την αγορά 18 αεροσκαφών Ραφαλ από την Γαλλία ενώ την Τρίτη στην επιτροπή εξωτερικών και άμυνας θα παρουσιαστεί το νομοσχέδιο για την επέκταση των θαλάσσιων συνόρων της χώρας στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 10/01/2021