Ελλάδα

«Λαβωμένη» η Αμερική την επόμενη μέρα: Χατζηβασιλείου και Υφαντής αναλύουν στο MEGA

08.01.2021 | 09:48 Eνσωμάτωση

Ο Κώστας Υφαντής, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και ο Αναστάσιος Χατζηβασιλειού, διεθνολόγος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας μίλησαν για τις εξελίξεις στις ΗΠΑ. 

Ο κ. Υφαντής, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» τόνισε ότι όσο περνούν οι ώρες το σενάριο της καθαίρεσης του Τραμπ αποκτά μεγαλύτερη δυναμική. «Η τελευταία του ομιλία, στην οποία ήταν πολύ πιο συγκαταβατικός, ήταν και μια προσπάθεια να προλάβει τέτοιου είδους εξελίξεις. Μιλάμε για την ενεργοποίηση μιας συνταγματικής πρόβλεψης που απομακρύνει προσωρινά τον πρόεδρος -που στην περίπτωσή του είναι μόνιμα- σε περίπτωση ανικανότητας. Το τι σημαίνει ανικανότητα το ορίζει το υπουργικό Συμβούλιο, όσοι έχουν μείνει. Πέρα από τα υπόλοιπα οι παραιτήσεις έχουν και αυτό τον χαρακτήρα. Κάποιοι πολύ σκληροί τραμπικοί στην κυβέρνηση να μην χρειαστεί να συζητήσουν την απομάκρυνσή του» ανέφερε ο ίδιος.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι: «Η συνέπεια αυτού που έγινε έχει να κάνει με την εικόνα της Αμερικής στον κόσμο. Με την δυνατότητά της να στέκεται ως μια παγκόσμια δύναμη όπως στο παρελθόν την επόμενη μέρα. ΜΕ το πώς ερμηνεύουν ανταγωνιστές και εχθροί αυτό που συμβαίνει αλλά και φίλοι και σύμμαχοι. Είναι πολύ δύσκολες ερωτήσεις. Το σίγουρο είναι πώς για κάποιο διάστημα η εσωστρέφεια που κατατρώει την Αμερική τους τελευταίους μήνες θα συνεχιστεί. Δεν είμαι σίγουρος ότι ποτέ θα επανέλθει η Αμερική σε αυτό που ήταν τη δεκαετία του ’90».

Ο Αναστάσιος Χατζηβασιλείου, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε ότι :«Στην Αμερική είδαμε μια ηρωοποιημένη αντίδραση ενός ντοπαρισμένου όχλου που αντιτάχθηκε σε ένα νόμιμο αποτέλεσμα. Αυτές οι συμπεριφορές είναι πολύ πιθανό να μείνουν στην Αμερική και μετά την αποχώρηση Τραμπ. Αυτό είναι που πρέπει να απασχολήσει τους αναλυτές την επόμενη μέρα. Πρέπει να οριστεί ένα κοινωνικό συμβόλαιο ανάμεσα στον Μπάιντεν και τους πολίτες το οποίος να περιλαμβάνει και τους ψηφοφόρους του Τραμπ που αισθάνονται παραγκωνισμένοι από την πολιτική σκηνή το τελευταίο διάστημα».

Ο βουλευτής ανέφερε ότι είναι πολύ πιθανό ο Τραμπ να προχωρήσει στην δημιουργικά ενός νέου φορέα που κινείται δεξιότερα από τους Ρεπουμπλικάνους.

Όσον αφορά το επεισόδιο στα Ίμια ο κ. Χατζηβασιλείου εξήγησε ότι το επεισόδια έχει δύο αναγνώσεις. «Η μια έχει να κάνει με την προκλητικότητα του Ερντογάν, η οποία άλλα λέει εντός Τουρκίας και άλλα εκτός και η άλλη  με το νομοσχέδιο των χωρικών υδάτων με το οποίο η Τουρκία διαφωνεί».

Videos & Απoσπάσματα από Κοινωνία Ώρα Mega - 08/01/2021