Κόσμος

ΗΠΑ: Και πέμπτος νεκρός από την εισβολή στο Καπιτώλιο – Σενάρια αποπομπής του Τραμπ επεξεργάζονται οι Δημοκρατικοί

08.01.2021 | 13:31

Ένας από τους αστυνομικούς που είχαν τραυματισθεί κατά την επιδρομή των οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο υπέκυψε σήμερα ανεβάζοντας σε 5 τον αριθμό των νεκρών από την επίθεση στο ναό της αμερικανικής δημοκρατίας. Αξιωματούχος δήλωσε ότι ο αστυνομικός είχε χτυπηθεί με γροθιές από τους εισβολείς.

Από σφαίρα των φρουρών σκοτώθηκε μόνο αυτή η οπαδός του Τραμπ, που επιχειρούσε μαζί με άλλους να εισβάλει σε αίθουσα της Βουλής. Οι άλλοι τρεις έπαθαν ανακοπή ή έπεσαν από σκαλωσιές, λένε οι αρχές. Η γυναίκα ήταν φανατική οπαδός θεωριών συνωμοσίας, πρώην στρατιωτικός, είχε υπηρετήσει στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος Μπάιντεν τόνισε ότι η εισβολή στο Καπιτώλιο ήταν το αποκορύφωμα της προσβολής των θεσμών από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Στο Κογκρέσο, οι Δημοκρατικοί επεξεργάζονται μια σειρά από σενάρια για την αποπομπή ή καθαίρεση του Τραμπ, παρότι απομένουν λιγότερες από δυο εβδομάδες για την ολοκλήρωση της θητείας του. Υπό την πίεση αυτή ο Τραμπ έκανε στροφή και καταδίκασε την εισβολή των οπαδών του στο Καπιτώλιο.

Ο Τραμπ υποσχέθηκε μια ομαλή, συντεταγμένη μεταβίβαση εξουσιών στην κυβέρνηση Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου. Εκείνο που τρομάζει τον Τραμπ είναι ότι σε περίπτωση καθαίρεσης ή άσκησης δίωξης εναντίον του, δεν θα μπορεί να βάλει υποψηφιότητα στις επόμενες εκλογές.

Εν τω μεταξύ οι στενοί συνεργάτες του τον εγκαταλείπουν ο ένας μετά τον άλλον. Μετά από τις αποχωρήσεις συμβούλων του Λευκού Οίκου τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν η υπουργός Μεταφορών Ελαίν Τσάο, καθώς και η υπουργός Παιδείας Μπέτσι ΝτεΒος η οποία δήλωσε ότι με τη ρητορική του ο πρόεδρος πυροδότησε την επιδρομή στο Καπιτώλιο.

Σενάρια αποπομπής του Τραμπ επεξεργάζονται οι Δημοκρατικοί

Σύσσωμη η ηγεσία του Δημοκρατικού κόμματος κάνει λόγο για στασιαστική πράξη του Ντόναλντ Τραμπ και ζητούν την άμεση απομάκρυνσή του καλώντας τους Ρεπουμπλικάνους να ενεργοποιήσουν την 25η τροπολογία του συντάγματος, γιατί διαφορετικά απειλούν ότι θα κινήσουν τη δική τους διαδικασία καθαίρεσης του Αμερικανού προέδρου στο Κογκρέσο.

Δύο κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών και ο υπουργός Εξωτερικών έχουν ήδη πραγματοποιήσει συζητήσεις να χρησιμοποιηθεί η 25η τροπολογία.

Σημειώνεται ότι αν ο Ντόναλντ Τραμπ καθαιρεθεί, δε θα μπορεί να είναι υποψήφιος το 2024. Ωστόσο το σενάριο για την ενεργοποίηση της 25ης τροπολογίας αντιμετωπίζει νομικά κωλύματα, και το σενάριο της καθαίρεσης στο Κογκρέσο κολλάει στο ότι ο Τραμπ πρέπει να παραδώσει σε 13 ημέρες την εξουσία. Το τρίτο σενάριο που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι η καθαίρεση του Ντόναλντ Τραμπ μετά την ολοκλήρωση της θητείας του.

Ο ίδιος, πάντως, ο Αμερικανός πρόεδρος, προχώρησε σε «κωλοτούμπα», και καθώς οι πιέσεις που του έχουν ασκηθεί είναι αφόρητες, δήλωσε ότι θα διασφαλίσει μια ομαλή μετάβαση της εξουσίας και ότι πρέπει να τιμωρηθούν όσοι έκαναν τα επεισόδια στο Καπιτώλιο.

Παραιτήθηκαν ο φρούραρχος του Καπιτωλίου και οι υπεύθυνοι ασφαλείας του Κογκρέσου

Τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν οι υπεύθυνοι για την ασφάλεια του Καπιτωλίου, καθώς φουντώνει η κριτική και τα σενάρια για την αδυναμία της αστυνομίας να προστατεύσει το μέγαρο από τον όχλο.

Εκτός από τον φρούραρχο του Καπιτωλίου παραιτήθηκαν οι υπεύθυνοι ασφαλείας των δυο σωμάτων του Κογκρέσου, της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας. Πέρα από τις ευθύνες για την ελλιπή φρούρηση του μεγάρου και το γεγονός ότι η φρουρά φαίνεται να πιάστηκε στον ύπνο κατά την επιδρομή, φαίνεται ότι αναζητούνται ευθύνες και γιατί καθυστέρησε η εκκένωση των αιθουσών όπου συνεδρίαζαν τα δυο σώματα. Επίσης, γιατί δεν συνελήφθησαν εκείνοι που είχαν εισβάλει αλλά τους άφησαν να φύγουν ανενόχλητοι, με αποτέλεσμα να τους αναζητεί τώρα η αστυνομία.

 

Videos & Απoσπάσματα από ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 08/01/2021

Κόσμος