Κόσμος

Έναρξη ελληνοτουρκικού διαλόγου προανήγγειλε ο Τσαβούσογλου

08.01.2021 | 13:37 Eνσωμάτωση

Την έναρξη ελληνοτουρκικού διαλόγου προανήγγειλε με δηλώσεις του από την Πορτογαλία όπου βρέθηκε για επίσημη επίσκεψη ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών.

Ο Μελβούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι με τον Ελληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια τις επόμενες βδομάδες θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την εκκίνηση ενός διαλόγου ο οποίος, κατ επέκταση, θα ανοίξει και μια νέα σελίδα στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ.

Όπως μετέφερε ο Ανδρέας Ρομπόπουλος η Άγκυρα δεν επιθυμεί με τίποτα να είναι αντικείμενο της επόμενης Συνόδου τον Μάρτιο. Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA πρέπει να περιμένουμε σύντομα πρόσκληση από την Άγκυρα για έναρξη των συζητήσεων.

«Αυτή τη στιγμή, υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για καλύτερο διάλογο με την Ελλάδα. Και σχεδιάζουμε να συναντηθούμε τις επόμενες εβδομάδες με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, τον Νίκο Δένδια, ο οποίος είναι και πολύ καλός μου φίλος» είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ και πρόσθεσε ότι «η Τουρκία είναι έτοιμη να γυρίσει σελίδα στις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, χαρακτήρισε επίσης ως «παράθυρο ευκαιρίας» την προεδρία της Πορτογαλίας στην ΕΕ, καθώς όπως είπε, η Πορτογαλία προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες και είναι αντικειμενική όσον αφορά τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και ανέφερε ότι η Ένωση δεν θα έπρεπε να επικεντρώνεται μόνο σε προβληματικές πτυχές, αλλά και σε άλλα θέματα, όπως είναι η διαχείριση του προσφυγικού.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο Κυπριακό, λέγοντας πως η Τουρκία έχει υποστηρίξει όλες τις πρωτοβουλίες για να υπάρξει μια μακροχρόνια λύση στο ζήτημα, ωστόσο όλες έχουν απορριφθεί από τους Ελληνοκύπριους.

«Η Τουρκία είναι υπέρ της δίκαιης κατανομής στην Ανατολική Μεσόγειο. Δυστυχώς, για πολλά χρόνια, μερικά μέλη της ΕΕ, ορισμένες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων, αγνοούσαν τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων», ανέφερε κα πρόσθεσε ότι «απέκλειαν την Τουρκία από όλες τις πρωτοβουλίες και η Τουρκία ήταν υπομονετική. Όμως πρόσφατα, έπρεπε να ξεκινήσει τις δικές της δραστηριότητες μέσα στα πλαίσια των νόμιμων και καταχωρισμένων περιοχών της υφαλοκρηπίδας», κατέληξε.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 08/01/2021