Κόσμος

Έκτακτη επίσκεψη στην Άγκυρα πραγματοποιεί ο Έντι Ράμα

06.01.2021 | 20:36

Αιφνιδιαστική επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη στην Άγκυρα ο Αλβανός Πρωθυπουργός Εντι Ραμα μετά από πρόσκληση του Ταγίπ Ερντογαν.

Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί η συμφωνία Αλβανίας Ελλάδας για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Ιόνιο καθώς και η οικοδόμηση κατοικιών για τους σεισμόπληκτους.

Η Τουρκία φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο, γεγονός μπορεί να αποτελέσει βάση για εξελίξεις στο Αιγαίο.

Στον αντίποδα των τεταμένων ελληνοτουρκικών σχέσεων, ΗΠΑ και Ελλάδα διατηρούν εξαιρετικές σχέσεις. Στην εκπνοή της θητείας του ο αμερικανός ΥΠΕΞ Mike Πομπεο ευχαρίστησε μέσω τουίτερ τον Κυριακό Μητσοτάκη για την φιλοξενία στην Κρήτη και τον υπουργό εξωτερικών Νίκο Δενδια, αποδεικνύοντας πως η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ έχει συνέχεια με θετικές προσδοκίες για τη νέα κυβέρνηση υπό τον Τζο Μπάιντεν.

Καθώς όμως οι ΗΠΑ εμπράκτως στρέφονται κατά της Τουρκίας η Ευρώπη διατηρεί στάση αναμονής. Σε συνάντηση του Γερμανού πρέσβη στην Τουρκία με τον υπουργό άμυνας Χουλουσί Ακαρ, ο Τούρκος υπουργός είπε πως η χώρα του εμμένει σταθερά προσηλωμένη στο διεθνές δίκαιο και τόνισε πως η Τουρκία επιθυμεί την έναρξη των διερευνητικών επαφών.

Στον απόηχο της ανακοίνωσης για την συμφωνία Ισραήλ Ελλάδας για την δημιουργία σχολής πολεμικής αεροπορίας, τα τουρκικά ΜΜΕ με πηχυαίους τίτλους έκαναν λόγο για απειλή κατά της Τουρκίας η χρήση των μαχητικών της Σαουδικής Αραβίας από τους Έλληνες πιλότους με διαταγή του Πρίγκηπα Σαλμάν.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 06/01/2021

Κόσμος