Ελλάδα

Διαφορετικά τα φετινά Θεοφάνια σε όλη τη χώρα

06.01.2021 | 16:48 Eνσωμάτωση

Οι εικόνες από τα πιο ιδιαίτερα Θεοφάνια στη χώρα διαδέχονται από το πρωί η μία την άλλη. Με πολλούς πιστούς να πηγαίνουν από νωρίς στις εκκλησίες, τους αστυνομικούς στις περισσότερες περιπτώσεις να τους διευκολύνουν στην τήρηση της σειράς τους και ορισμένους μητροπολίτες να βάζουν στο στόχαστρο την κυβέρνηση από άμβωνος.

Στη Θεσσαλονίκη σημειώθηκαν εντάσεις και προσαγωγές με πολίτες που πήγαν μόνοι τους στην παραλία κι έριξαν συμβολικά το σταυρό στη θάλασσα.

Στο Αίγιο υπήρξε εισαγγελική παρέμβαση και πρόστιμα μετά από τον αγιασμό των υδάτων που παρέπεμπε σε άλλες εποχές και χρόνια προ κορωνοϊού, με δύο νεαρούς να πέφτουν στη θάλασσα, ενώ σε εκκλησίες της Αθήνας, της Πάτρας και της Κρήτης, εικόνες συνωστισμού τόσο στις εισόδους, όσο και στα ενδότερα…

Με κάποιους να περιμένουν στην ουρά για να πάρουν αγιασμό και άλλους όπως στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στην Αθήνα, για να κοινωνήσουν.

Θεσσαλονίκη

Σε εκκλησίες της Καλαμαριάς και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ο κόσμος έξω από τις εκκλησίες που είχε αρχίσει να συγκεντρώνεται από τα ξημερώματα, άρχισε να αυξάνεται με το πρώτο φως της ημέρας.

Λίγο μετά τις 10.00 στο επίκεντρο βρέθηκαν οι εικόνες στην παραλία, με δεκάδες άτομα να συγκεντρώνονται για να πετάξουν στη θάλασσα ένα αυτοσχέδιο σταυρό, με φόντο τον Λευκό Πύργο.

Οι προσαγωγές ανέβασαν για λίγο το θερμόμετρο της έντασης, με πολλούς να αποδοκιμάζουν αστυνομικούς και δημοσιογράφους που βρίσκονταν στο σημείο.

Αίγιο

Την ίδια ώρα στο Αίγιο, ο Μητροπολίτης Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Ιερώνυμος που είχε δίπλα του, τον πρώην Καλαβρύτων Αμβρόσιο, αποφάσισε να αγνοήσει την κυβερνητική απόφαση και έριξε τον σταυρό στη θάλασσα…

Η επέμβαση του Λιμενικού ήταν άμεση και μετά από εισαγγελική εντολή, επιβλήθηκαν πρόστιμα τόσο στον ιεράρχη όσο και στους δύο νεαρούς που βούτηξαν στη θάλασσα…

Η μέρα είχε δύο όψεις. Από τη μια όπως στη Χαλκίδα, ιερείς να πηγαίνουν μόνοι στη θάλασσα για τον αγιασμό των υδάτων… γυναίκες στην Καλαμάτα να ρίχνουν συμβολικά μόνες ένα σταυρό κοντά στο λιμάνι… και από την άλλη, σε πολλά σημεία να συγκεντρώνονται κυρίως νεαροί που ήθελαν να ζήσουν την ημέρα όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια…

Πειραιάς

Στο λιμάνι του Πειραιά, όπου παραδοσιακά συγκεντρωνόταν η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας, ο αγιασμός των υδάτων έγινε από τον μητροπολίτη Σεραφείμ και δύο ιερείς που τον συνόδευαν…

Στην Αθήνα οι ουρές και οι κατάμεστες εκκλησίες προκαλούσαν σε ορισμένα σημεία εντύπωση

Στην αρχή οι απαραίτητες συστάσεις, στη συνέχεια εκκλήσεις από μεγάφωνα και αμέσως μετά μια προσπάθεια για τη διατήρηση της σειράς που είχε δημιουργηθεί.

Κρήτη

Συνωστισμός και σε εκκλησίες της Κρήτης, με τον κόσμο να περιμένει στην ουρά για ένα μπουκαλάκι αγιασμού, και κάποιοι για να κοινωνήσουν.

Στα Χανιά κόσμος συγκεντρώθηκε και σε νεκροταφεία, όπου αστυνομικοί δεν υπήρχαν…

Με την προσέλευση των πιστών σε εκκλησίες να συνεχίζεται και μετά το μεσημέρι, τα πιο διαφορετικά Θεοφάνια που έχουμε ζήσει βρίσκονται σε εξέλιξη. Με εντάσεις, ουρές, εισαγγελικές παρεμβάσεις και πρόστιμα.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 06/01/2021