Κόσμος

Το πρώτο μεγάλο βήμα για το εμβόλιο της Μοderna στην ΕΕ

06.01.2021 | 18:40

Ανοίγει ο δρόμος για δεύτερο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όταν εγκριθεί και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θεωρείται τυπική διαδικασία, θα γίνει το δεύτερο διαθέσιμο εμβόλιο στην ΕΕ για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εκτίμησε ότι το εμβόλιο της Moderna είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Τώρα εργαζόμαστε με πλήρη ταχύτητα για την έγκρισή του και τη διάθεσή του στην ΕΕ».

Την ίδια στιγμή, μετά τις κόντρες, τους εθνικούς εγωισμούς και τις καθυστερήσεις η Γερμανία αποφάσισε να ανεβάσει ταχύτητα.

Η γερμανική Biontech επιδιώκει τον άμεσο διπλασιασμό της παραγωγής. Στο πλαίσιο αυτό κατασκευάζεται ήδη νέο εργοστάσιο παρασκευής εμβολίων στο Μάρμπουργκ. Η νέα μονάδα παραγωγής αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία ήδη εντός Φεβρουαρίου.
GFX

Συνολικά η Γερμανία αναμένεται να λάβει 55,8 εκατομμύρια δόσεις από την ευρωπαϊκή παραγγελία, ενώ σε εθνικό επίπεδο διασφάλισε άλλα 30 εκατομμύρια. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, μαζί με τα εμβόλια της Moderna, η χώρα θα έχει στη διάθεσή της το 2021 συνολικά 136,3 εκατομμύρια δόσεις

Και όλα αυτά τη στιγμή που καταγράφεται νέο αρνητικό ημερήσιο ρεκόρ θανάτων –πάνω από χίλιοι.

Η κυβέρνηση και ομόσπονδα κρατίδια αποφάσισαν παράταση και αυστηροποίηση της καραντίνας, μέχρι και τα τέλη του μήνα. Χθες το βράδυ, πάντως, στους δρόμους της Φρανκφούρτης κυκλοφορούσε αρκετός κόσμος.

Βρετανία: Ερημιά τη μέρα, κορωνοπάρτι τη νύχτα

Ερημιά στους δρόμους του Λονδίνου, τη δεύτερη ημέρα του καθολικού lockdown. Το νέο στέλεχος του κορωνοϊού, ωστόσο, σαρώνει.

Χθες, καταγράφηκε αριθμός ρεκόρ νέων μολύνσεων στη Βρετανία –πάνω από 60.000, ενώ 830 ήταν οι θάνατοι. Στόχος της κυβέρνησης είναι να εμβολιάσει 13,9 εκατ. πολίτες έως τα μέσα Φεβρουαρίου.

Ήδη έχουν εμβολιαστεί 1,3 εκατομμύρια δόσεις και άλλα 12,6 εκατομμύρια δόσεις πρέπει να γίνουν σε έξι εβδομάδες.

Ο υπεύθυνος υπουργός για τη διανομή του εμβολίου παραδέχθηκε στο Skynews ότι 2 εκ εμβολιασμοί την εβδομάδα είναι πολύ δύσκολος στόχος.

Ο ένας πάνω στον άλλο, φωνάζοντας και τραγουδώντας δυνατά, χωρίς καν να φορούν μάσκες. Δεκάδες φοιτητές σε πανεπιστήμιο του Λιντς κάνουν χθες πάρτι σε έναν από τους κοιτώνες, ενώ το πάρτι τελείωσε με την παρέμβαση της ασφάλειας του πανεπιστημίου.

Στο μετρό του Λονδίνου, εν τω μεταξύ, επιβάτες καταγράφουν με κινητά εικόνες συνωστισμού, με εργαζόμενους που πάνε στις δουλειές τους, οι οποίες από τη φύση τους δεν μπορούν να γίνουν εξ αποστάσεως απ’ το σπίτι.

Videos & Απoσπάσματα από LIVE NEWS - 06/01/2021

Κόσμος