Κόσμος

Η μυστηριώδης «εξαφάνιση» του Mr. Ali Baba

06.01.2021 | 17:59

Ο ιδρυτής της κολοσσιαίας εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου Ali Baba δεν έχει εμφανιστεί δημόσια από τα τέλη Οκτωβρίου και τα σενάρια οργιάζουν.

Η τελευταία εμφάνιση του Τζακ Μα ήταν σε ένα οικονομικό φόρουμ, εκεί όπου διατύπωσε κάποιες απόψεις που σίγουρα δεν άρεσαν στο Πεκίνο.

«Το πρόβλημα της Κίνας είναι αντίθετο με αυτό της Ευρώπης.Δεν είναι πρόβλημα οικονομικού ρίσκου του συστήματος γιατί ο οικονομικός τομέας της Κίνας δεν έχει σύστημα!Το ρίσκο του είναι η έλλειψη οικονομικού συστήματος» είχε πει εκεί και φαίνεται πως αυτή η δήλωση ήταν αρκετή ώστε οι ρυθμιστικές αρχές της Κίνας να βάλουν στο στόχαστρο την αυτοκρατορία του Τζακ Μα.

Για χρόνια την χτυπούσαν για μονοπωλιακή τακτική και τελικά κατάφεραν να την εξοντώσουν στα τέλη Δεκεμβρίου.
Στις αρχές Δεκεμβρίου απαγορεύτηκε στον κινέζο μεγιστάνα να εγκαταλείψει τη χώρα.

Το περίεργο είναι ότι στην εκπομπή «60 Minutes» το 2014 ο Τζακ Μα είχε αφήσει επίσης αρκετές αιχμές κατά της κυβέρνησης αλλά δεν είχε γίνει τίποτα.

«Συνήθως επιτυχημένοι άνθρωποι στην Κίνα είτε έχουν διασυνδέσεις, πολιτικές διασυνδέσεις ή προέρχονται από πλούσια οικογένεια. Εσείς δεν είχατε τίποτα από τα δύο» ήταν η ερώτηση της δημοσιογράφου, με τον Τζακ Μα να απαντά πως δεν πήρε ούτε σεντ από την κυβέρνηση ή τις κινεζικές τράπεζες.

H ΡΑΓΔΑΙΑ ΑΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΚΙΝΕΖΟΥ ΜΕΓΙΣΤΑΝΑ

Ο Τζακ Μα είναι ο πιο πλούσιος άνθρωπος στην Ασία και ο πιο διάσημος δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας. Η εταιρία του με το όνομα Ali Baba είναι από τις 10 πιο πλούσιες εταιρίες του κόσμου.

Αυτοδημιούργητος ιδιαίτερα επικοινωνιακός και εκκεντρικός μοιάζει να του αρέσει να προκαλεί όταν έχει μπροστά του μία κάμερα.

Γεννήθηκε το 1964 από φτωχή οικογένεια στην επαρχία Γιαγκντζού, έμαθε αγγλικά από τουρίστες όταν ήταν στην εφηβεία. Παρ’ όλο που δεν πέρασε σε κανένα πανεπιστήμιο στις εθνικές εξετάσεις απορρίφθηκαν και τα 30 αιτήματα του για εργασία.

«Όταν η KFC ήρθαν στην Κίνα έκαναν αίτηση 24 άτομα.Πήραν τους 23 και τον μόνο που απέρριψαν ήταν εμένα» είχε δηλώσει ο ίδιος.

Έγινε καθηγητής Αγγλικών σε τοπικό πανεπιστήμιο για 15 δολάρια την ώρα. Ένα ταξίδι στις ΗΠΑ, το 1995, τον έφερε για πρώτη φορά σε επαφή με το διαδίκτυο και του άλλαξε τη ζωή

«Η πρώτη λέξη που πληκτρολόγησα ήταν μπύρα.Ίσως επειδή προφέρεται εύκολα» σημείωσε ο Τζακ Μα.

Λίγο πριν το millennium ιδρύει την εταιρία ηλεκτρονικού εμπορίου Ali Baba με λίγα δολάρια και μερικούς φίλους. Αμέσως μετά το 2000 η εταιρία του κέντρισε το ενδιαφέρον των αμερικανικών κολοσσών Goldman Sachs και Soft Bank.

Όλοι είναι προσεκτικοί στη διατύπωση σεναρίων για την τύχη του Τζακ Μα και μάλιστα κάποιοι θεωρούν πολύ πιθανό ο ίδιος ο δισεκατομμυριούχος να επέλεξε να κρατήσει χαμηλό προφίλ.

Πάντως, οι φήμες για το πού βρίσκεται ο Τζακ Μα έχουν προκαλέσει τριγμούς στην Ali Baba, που είδε τις μετοχές της να υποχωρούν κατά 2,15%.

Τα διεθνή μέσα τις τελευταίες ώρες αμφιβάλλουν και πιστεύουν ότι θα εμφανιστεί από το πουθενά

Λένε μάλιστα ότι απλά κάνει τις διακοπές του πριν την κινεζική πρωτοχρονιά, τον Φεβρουάριο… Αλήθεια ή fake news?

Videos & Απoσπάσματα από LIVE NEWS - 06/01/2021

Κόσμος