Ελλάδα

Αντάρτικο της Εκκλησίας στα μέτρα της Πολιτείας

06.01.2021 | 19:54 Eνσωμάτωση

Στην ανοιχτή παραδοχή ότι η Εκκλησία έκανε αντάρτικο ενάντια στα μέτρα της Πολιτείας προχώρησε ο εκπρόσωπος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου Μητροπολίτης Αθηναγόρας, περιγράφοντας τις εικόνες που καταγράφηκαν σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα για τον εορτασμό των Θεοφανίων.

Θεοφανια με ιερό αντάρτικο και πιστούς μέσα στις εκκλησίες μετά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου να μην τηρήσει τα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης και παρά το τετ α τετ που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο, Κυριάκος Μητσοτάκης και αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Τεράστιες ουρές σχημάτισαν οι πιστοί έξω από τους ιερούς ναούς για να πάρουν αγίασμα και για να κοινωνήσουν. Οι αστυνομικοί παρακολουθούσαν χωρίς να επέμβουν παρά την παράβαση του νόμου με τη συμμετοχή πιστών μέσα στη Θεία Λειτουργία.

Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τέλεσε τον αγιασμό μεσα στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών. Η δήλωσή του αιχμηρή: «Κοίταξε η Εκκλησία τι μέτρα έχει πάρει. Βγείτε τώρα στις παραλίες, βγείτε στο Σύνταγμα και βγάλτε το συμπέρασμα».

«Όποιος ξέρει ιστορία πάντοτε περιμένει περίεργα πράγματα, επομένως είμαστε έτοιμοι για όλα» πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος.

«Ειρηνικό αντάρτικο…»

Μιλώντας στο MEGA ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου – μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, Αθηναγόρας αναγνώρισε ότι η Εκκλησία επέδειξε ανυπακοή στα μέτρα κάνοντας….ειρηνικό αντάρτικο.

Πειραιάς

Στο πρώτο λιμάνι της χώρας ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ καθαγίασε τα ύδατα σε μια συμβολική κίνηση χωρίς την παρουσία πιστών. Έριξε τρεις φορές το σταυρό στη θάλασσα και στη συνέχεια ευλόγησε τα νερά με τον μεγάλο αγιασμό.

Θεσσαλονίκη

Οι αστυνομικοί έξω από τις εκκλησίες της Θεσσαλονίκης βοηθούσαν τους νεωκόρους από τα χαράματα στην προσπάθεια να μη δημιουργηθεί το αδιαχώρητο μέσα και έξω από τις εκκλησίες.

Μάλιστα ιερέας βγήκε από την εκκλησία και έρανε με αγιασμό αστυνομικούς και περιπολικά.

Ουρές σχηματίστηκαν έξω από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στο Μπραχάμι από εκατοντάδες πιστούς –χωρίς αποστάσεις– προκειμένου να πάρουν τον αγιασμό.

Σε ολόκληρη τη χώρα η μεγάλη γιορτή των Θεοφανίων γιορτάστηκε με τη συμμετοχή του ελάχιστου αριθμού πιστών μέσα στις εκκλησίες παρά την απαγόρευση που είχε ανακοινωθεί. Κάποιοι ιεράρχες μάλιστα έστειλαν μήνυμα στην κυβέρνηση πως δεν θα δεχθούν άλλες αιφνιδιαστικές αποφάσεις χωρίς τη συγκατάθεση τους.

Κρήτη

Στα Χανιά, στην Ιερά Μητρόπολη πλήθος πιστών εισέβαλε στον ναό προκειμένου να πάρουν τον αγιασμό.

Την Τρίτη στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου θα γίνει η πρώτη συνολική αποτίμηση για την ημέρα των Θεοφανίων χωρίς να αποκλείεται να εξεταστούν και οι περιπτώσεις Ιεραρχών που αγνόησαν την εγκύκλιο της ίδιας της Συνόδου.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 06/01/2021