Πολιτική

«Χαστούκι» στην Τουρκία από το Κογκρέσο των ΗΠΑ – Συνεχίζει τις προκλήσεις η Άγκυρα

03.01.2021 | 13:37 Eνσωμάτωση

Ηχηρό ράπισμα για την Τουρκία από το Κογκρέσο των ΗΠΑ καθώς η Γερουσία ανέτρεψε το βέτο Τραμπ στον αμυντικό προϋπολογισμό του 2021 όπου συμπεριλαμβάνονται και οι κυρώσεις στην Τουρκία για τους S-400.

Με 81 ψήφους υπέρ και 13 κατά η Γερουσία ενέκρινε τον προϋπολογισμό.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων το έπραξε την περασμένη Δευτέρα κι έτσι το κείμενο υιοθετείται οριστικά, κάνοντας τον χρόνο να μετρά αντίστροφα ως προς την εφαρμογή των κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας.

Νέες προκλητικές NAVTEX

Η Τουρκία με νέες προκλητικές NAVTEX προχώρησε σήμερα στην πρώτη αμφισβήτηση της Ελληνικής δικαιοδοσίας, για το 2021, να δεσμεύει περιοχές για ασκήσεις νοτιοανατολικά Κρήτης Καρπάθου και Ρόδου.

Με αφορμή αεροναυτικές ασκήσεις των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων με την επονομασία Τρίαινα στις 4 και 8 Ιανουαρίου, η Άγκυρα χαρακτήρισε άκυρες τις ελληνικές NAVTEX που εκδόθηκαν για αυτό τον σκοπό επισημαίνοντας πως η περιοχή αυτή εμπίπτει σε δική της δικαιοδοσία.

Ο Σουλτάνος αφού έκανε την πρώτη προσευχή για το νέο έτος στην Αγία Σοφία, συνέχισε την επιθετική ρητορική με αναφορά στην μετατροπή του παγκόσμιου συμβόλου της Ορθοδοξίας σε τζαμί την περασμένη χρονιά, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «είναι το στέμμα του 2020».

Ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν συμπλήρωσε τον πρόεδρό του.

Πάντως γεγονός είναι πως ο Σουλτάνος αντιμετωπίζει μεγάλη κριτική από την αντιπολίτευση της χώρας του. Αυτό τον έφτασε στο σημείο σήμερα να επικαλεστεί την ρήση του Αρχαίου φιλοσόφου Επίκτητου, χωρίς βέβαια να αναφέρεται στην καταγωγή του, προκειμένου να απαντήσει στους επικριτές του.

Απέναντι στις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα βρεθεί τις επόμενες ημέρες σε ακριτικό νησί.

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Άγκυρα και το 2021 – Στην Κρήτη αεροσκάφη της Σαουδικής Αραβίας

Η Τουρκία συνεχίζει να ρίχνει λάδι στη φωτιά των προκλήσεων κα προχωρά σε δέσμευση περιοχής στο κεντρικό Αιγαίο για ασκήσεις που θα διενεργηθούν σε διάφορες ημερομηνίες καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021, ενώ παράλληλα προχώρησε και σε επίδειξη ισχύος με βίντεο των αμφίβιων μονάδων της.

Με ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε νωρίτερα αναφέρει ότι ζήτησε από την Ελλάδα τη δέσμευση περιοχής στην καρδιά του Αιγαίου για όλο το 2021. Πρόκειται για τη περιοχή ανάμεσα σε Σκύρο – Άη Στράτη και Ψαρά.

Την ίδια στιγμή η Τουρκία προχώρησε σε επίδειξη ισχύος δίνοντας στη δημοσιότητα βίντεο από τις επιχειρήσεις των αμφίβιων καταδρομών.

Μετά τα παραπάνω, η Ελλάδα ενδυναμώνει τις συμμαχίες της και εξετάζεται μετά τα Θεοφάνεια μαχητικά αεροσκάφη F15 της Σαουδικής Αραβίας να σταθμεύσουν στην Κρήτη, προκειμένου να προχωρήσουν σε συνεκπαίδευση με την ελληνική πολεμική αεροπορία.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 03/01/2021