Ελλάδα

Σε ισχύ το πιο αυστηρό lockdown – Στοίχημα το άνοιγμα των σχολείων

03.01.2021 | 19:50 Eνσωμάτωση

Με τη χώρα να έχει εισέλθει από σήμερα το πρωί εκ νέου σε αυστηρό lockdown, οι υγειονομικές αρχές αναμένουν τα δεδομένα του προσεχούς δεκαημέρου, ώστε να έχουν σχηματίσει πλήρη εικόνα για το αποτύπωμα της εορταστικής περιόδου στους δείκτες του κορωνοϊού. Στη διάρκεια της εβδομάδας που ξεκινά, η κυβέρνηση καλείται να θεμελιώσει μια κρίσιμη επιλογή, την επιστροφή των μαθητών όλων των βαθμίδων στα σχολεία στις 11 Ιανουαρίου, καθώς για την ημερομηνία αυτή πολλοί λοιμωξιολόγοι εκφράζουν ενστάσεις.

Σε ισχύ βρίσκονται από σήμερα και για μία εβδομάδα τα νέα αυστηρά μέτρα καραντίνας. Η κυβέρνηση έχει το βλέμμα στα κρούσματα των επόμενων ημερών και το αυτί της στο πρώτο κουδούνι στα σχολεία όλης της χώρας.

Το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι η επιστροφή των μαθητών στα θρανία από τα νηπιαγωγεία μέχρι και το Λύκειο στις 11 Ιανουαρίου.

Ενώπιον σοβαρών διλημμάτων θα βρεθούν στην αυριανή κρίσιμη συνεδρίαση τα μέλη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για το άνοιγμα των σχολείων. Με δεδομένο ότι οι γονείς που εργάζονται επηρεάζουν την διασπορά του ιού κατά 10%, μερίδα ειδικών προτείνουν παράταση της τηλεκπαίδευσης μέχρι τις 20 Ιανουαρίου έτσι ώστε το άνοιγμα των σχολείων να γίνει με ασφαλέστερα επιδημιολογικά δεδομένα την τελευταία εβδομάδα του μήνα.

Με δεδομένο ότι οι μικρότεροι μαθητές δεν συμβάλλουν στη διασπορά του ιού, στο τραπέζι έχει πέσει και η πρόταση να ανοίξουν πρώτα νηπιαγωγεία και δημοτικά.

Ο υπουργός ανάπτυξης μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο» αποκάλυψε ότι γνώριζε για την επιστροφή του δεύτερου lockdown ήδη από την παραμονή της πρωτοχρονιάς.

Η νέα αυστηρή καραντίνα είναι σε ισχύ από τα ξημερώματα της Κυριακής και όλη την εβδομάδα κατεβάζουν υποχρεωτικά ρολά τα καταστήματα, αναστέλλονται τα ραντεβού στα κομμωτήρια και οι έλεγχοι ΚΤΕΟ. Από Δευτέρα 11 Ιανουαρίου όλες οι δραστηριότητες θα επανέλθουν ανάλογα και με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 03/01/2021