Κόσμος

Κορωνοϊός: Η Ευρώπη αγοράζει άλλα 100 εκατ. εμβόλια της Pfizer – Υψηλός ο κίνδυνος της νέας μετάλλαξης του ιού, προειδοποιεί έρευνα

30.12.2020 | 13:31 Eνσωμάτωση

Στις Βρυξέλλες η Πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε ότι η ΕΕ θα αγοράσει ακόμη 100 εκατομμύρια εμβόλια της Pfizer.

H ΕΕ έχει ήδη αγοράσει 200 εκατ. εμβόλια της Pfizer και χθες η Πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε την αγορά άλλων 100 εκατ., φθάνοντας σύνολο 300 εκατ.. Το εμβόλιο της Pfizer είναι το μόνο που έχει εγκριθεί σε επίπεδο ΕΕ.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά την έντονη κριτική που δέχθηκαν οι Βρυξέλλες για το ότι απέρριψαν πρόταση της Pfizer για αγορά 500 εκατ. εμβολίων και δεν εκτίμησαν σωστά τον αριθμό των εμβολίων που θα χρειαστούν.

Τα 200 εκατ. έχουν χρονοδιάγραμμα να δοθούν στην Ευρώπη μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου του 2021, ενώ για τα πρόσθετα 100 εκατ. δεν έχει γίνει γνωστή κάποια πληροφορία.

Έρευνα: Υψηλός ο κίνδυνος της νέας μετάλλαξης του ιού

Στο μεταξύ νέα έρευνα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων λέει ότι ο κίνδυνος νοσηλειών και θανάτων από τη νέα μετάλλαξη του ιού είναι υψηλός.

Αναλυτικότερα, η νέα αυτή έρευνα προειδοποιεί ότι ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η νέα μετάλλαξη δεν είναι πιο σοβαρή, σίγουρα είναι πιο μεταδοτική, και συνεπώς ο κίνδυνος περισσότερων νοσηλειών σε νοσοκομεία και θανάτων εκτιμάται υψηλός.

Η έρευνα κάνει ιδιαίτερη αναφορά στους κινδύνους για τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες και ζητά από τα κράτη μέλη να είναι σε επιφυλακή.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 30/12/2020