Ελλάδα

Καταδίκη Καμμένου στην υπόθεση του Αντρίκου Παπανδρέου για τα CDS

29.12.2020 | 13:37 Eνσωμάτωση

Αποζημίωση 50 .000 ευρώ καλείται να καταβάλει ο Πάνος Καμένος στον Ανδρίκο Παπανδρέου μετά από την απόφαση του εφετείου.

Απανωτά έρχονται τα δικαστικά χαστούκια και η μία μετά την άλλη οι καταδικαστικές αποφάσεις κατά του Πάνου Καμμένου. Ο πρώην υπουργός Αμυνας καλείται τώρα να πληρώσει ακριβά στον Ανδρίκο Παπανδρέου, γιο του Ανδρέα Παπανδρέου, για όσα συκοφαντικά είχε υποστηρίξει πριν από χρόνια για τα περίφημα CDS. Ηταν τότε που ο Πάνος Καμμένος κατήγγειλε την οικογένεια Παπανδρέου ότι κερδοσκοπούσε σε βάρος της Ελλάδας.

Το δικαστήριο έριξε «καμπάνα» 50.000 ευρώ στον πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, μια αποζημίωση που θα πρέπει να καταβάλει στον αδερφό του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου.

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, το Εφετείο της Αθήνας επιδίκασε αποζημίωση 10.000 και 40.000 ευρώ στον Ανδρίκο Παπανδρέου, κρίνοντας ότι ήταν συκοφαντικοί, εξυβριστικοί και απειλητικοί οι επαναλαμβανόμενοι ισχυρισμοί που προέβαλε ο τότε βουλευτής για τα ασφάλιστρα κινδύνου του ελληνικού χρέους.

Με την υπ’ αριθμόν 7051/2020  που δημοσιεύθηκε στις 18 Δεκεμβρίου, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο έκανε εν μέρει δεκτές και τις δύο αγωγές του κ. Παπανδρέου, ανατρέποντας την πρωτόδικη απόφαση.

Να σημειωθεί ότι οι 10.000 ευρώ που επιδικάστηκαν ως αποζημίωση ηθικής βλάβης για την πρώτη αγωγή του Αντρίκου Παπανδρέου θα πρέπει να καταβληθούν με τόκους που υπολογίζονται από την επίδοση της αγωγής το καλοκαίρι του 2011. Και οι 40.000 ευρώ που επιδικάστηκαν για τη δεύτερη αγωγή, με τόκους από τα τέλη του 2012.

Νομικοί υπολογίζουν ότι, μέχρι τις 31/12/2020, μόνο οι τόκοι ανέρχονται στις 39.300 ευρώ.

Αν συνυπολογιστούν και οι 4.700 ευρώ που επιδικάστηκαν ως δικαστικά έξοδα και για τις δύο αγωγές, το συνολικό ποσό που πρέπει να καταβάλει ο κ. Καμμένος στον κ. Παπανδρέου φτάνει στις 94.000 ευρώ.

Επιπλέον, το δικαστήριο έκρινε ότι «υπάρχει κίνδυνος επανάληψης της προσβολής της προσωπικότητας» του Αντρίκου Παπανδρέου και για αυτό «υποχρεώνει τον  εναγόμενο να παραλείπει να προσβάλλει την προσωπικότητα του ενάγοντα, με δηλώσεις ομοίου ή ανάλογου περιεχομένου» με εκείνες για τα CDS που κρίθηκαν ως προσβλητικές.

Κι αν ο κ.Καμμένος δεν συμμορφωθεί, θα πρέπει να καταβάλει 2.000 ευρώ κάθε φορά που θα προσβάλει εκ νέου την προσωπικότητα του κ. Παπανδρέου.

Μπορεί τα ποσά που τελικώς επιδικάστηκαν να απέχουν πολύ από αυτά που ο ενάγων διεκδικούσε (συνολικά 1,3 εκατομμύριο ευρώ), ωστόσο, στο σκεπτικό της απόφασης του αναγνωρίζεται η προσβολή της προσωπικότητας του και η ηθική βλάβη που υπέστη από τους «αναληθείς ισχυρισμούς» του τότε βουλευτή της ΝΔ που είχαν προκαλέσει πολιτική θύελλα.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 29/12/2020