Κόσμος

Ένταση στο τουρκικό κοινοβούλιο

28.12.2020 | 20:42 Eνσωμάτωση

Σε απειλές και λεονταρισμούς επιμένει η Άγκυρα, επιχειρώντας να εκτονώσει την εσωτερική κρίση που μαίνεται στην Τουρκία. Στο μεταξύ και επίσημα πλέον η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο. Το σχετικό προεδρικό διάταγμα δημοσιεύτηκε σήμερα.

Χάος στο τουρκικό κοινοβούλιο με βουλευτές του ΑΚP να έρχονται στα χέρια με βουλευτές της αντιπολίτευσης, μετά τις κατηγορίες πως ο Ερντογάν στο παρελθόν ασκούσε φιλοκουρδική πολιτική και είχε έρθει σε συμφωνία με τον Οτσαλάν.

Η Τουρκία προσπαθώντας να εξάγει την εσωτερική της κρίση προχώρησε και πάλι σε απειλές δείχνοντας παράλληλα την ενόχλησή της για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας αλλά και για το προεδρικό διάταγμα με το οποίο ξεκινά η χάραξη των γραμμών βάσης για τα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο που τέθηκε σε ισχύ.

«Θα διεκδικήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε κάθε πεδίο από την Γαλάζια Πατρίδα μέχρι τον κυβερνοχώρο.»

«Αγοράστε όσα αεροσκάφη θέλετε, όσα υποβρύχια, όσα πλοία θέλετε. Δεν σας αρκούν. Δεν αρκούν»

Η Αθήνα απαντώντας και σε δημοσιεύματα που αναφέρονται σε πιέσεις για έναρξη διερευνητικών με την Άγκυρα έστειλε σαφές μήνυμα προς την Τουρκία.

«Και οφείλει τώρα να επιλέξει: Είτε να συνεχίσει τις προκλήσεις, οπότε θα υποστεί αυστηρές κυρώσεις, είτε να αποδείξει συνέπεια και συνέχεια στην αποκλιμάκωση προκειμένου να επαναληφθούν οι διερευνητικές για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο.»

Το πόσο προσχηματικές είναι οι εκκλήσεις της Τουρκίας σε διάλογο φαίνεται και από το γεγονός πως ετοιμάζει τορπίλη με την επονομασία ΟΡΚΑ με προφανή στόχο τα υποβρύχια Παπανικολής που μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να εντοπίσει, ενώ παράλληλα εξαγγέλει εκπαιδευτικές πτήσεις κατά μήκος του Έβρου μέχρι την 1 Απριλίου.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 28/12/2020