Ελλάδα

Κορωνοϊός: Χρήσιμες απαντήσεις σχετικά με τον εμβολιασμό

27.12.2020 | 13:44 Eνσωμάτωση

Μεγάλη κουβέντα έχει γίνει το προηγούμενο διάστημα για το αν είναι ασφαλές το εμβόλιο, τι παρενέργειες μπορεί να έχει, πόσο προστατεύει από τον κορωνοϊό. Για τον λόγο αυτόν ο ΕΟΔΥ δημοσίευσε 26 ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με τον εμβολιασμό, προκειμένου να βοηθήσει να λυθεί κάθε απορία.

1. Γιατί να κάνω εμβόλιο για τον κορωνοϊό;

Όλοι γνωρίζουμε πως ο συγκεκριμένος ιός έχει υψηλή μεταδοτικότητα και είναι αδύνατον να ελεγχθεί μόνο με την εφαρμογή των υπόλοιπων μέτρων που έχουμε πάρει.

Οι μάσκες, οι αποστάσεις και το lockdown είναι ουσιαστικά μέτρα περιορισμού της διασποράς.

2. Πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο για τον κορωνοϊό;

Τα πρώτα εμβόλια που είναι προς έγκριση φαίνονται να είναι αρκετά αποτελεσματικά, έως και 95%.

Το πόσο αποτελεσματικό είναι ένα εμβόλιο εξαρτάται πάντα από το συγκεκριμένο εμβόλιο, τη σωστή διενέργεια του εμβολιασμού και από παράγοντες που αφορούν την ανοσιακή απάντηση του κάθε ατόμου.

3. Μπορεί να κάνω εμβόλιο και παρ όλα αυτά να νοσήσω;

Κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικό, άρα υπάρχει πάντα η πιθανότητα κάποιος που έχει κάνει το εμβόλιο να νοσήσει, για αυτό θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα που λαμβάνουμε για να προφυλαχτούμε όπως την χρήση μάσκας, την τήρηση κοινωνικής απόστασης, την τακτική και σχολαστική υγιεινή των χεριών και την καθαριότητα του χώρου.

4. Πόσο κοστίζει ο εμβολιασμός;

Ο εμβολιασμός είναι ένα σημαντικότατο μέτρο δημόσιας υγείας. Η διάθεση των εμβολίων για τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 στην Ελλάδα θα είναι δωρεάν.

5. Για πόσο διάστημα με προστατεύει το εμβόλιο έναντι του κορωνοϊού;

Δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα πόσο διαρκεί η ανοσία που προσφέρει το εμβόλιο έναντι του νέου κορωνοϊού.

Πρόκειται για έναν νέο ιό και ένα νέο εμβόλιο και με τα μέχρι τώρα δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές δεν γνωρίζουμε τη διάρκεια προστασίας που μας προσφέρει.

Με την κυκλοφορία των νέων εμβολίων κατά του κορωνοϊού SARS-CoV-2 και τον εμβολιασμό περισσοτέρων ατόμων σύντομα θα έχουμε περισσότερα δεδομένα για την απάντηση σε αυτό το ερώτημα.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 27/12/2020